Göteborgs filmfestivals konstnärlige ledare Jonas Holmberg. Foto: Ulf Sandlund/SVT

Brasiliansk film i fokus på Göteborgs filmfestival

Publicerad

Nu börjar Göteborgs filmfestival och Brasilien är festivalens temaland.
– Den brasilianska filmen är inne i en kreativ våg. Samtidigt är den hotad i grunden sedan president Bolsonaro tillträdde, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

Göteborgs filmfestival är den största filmfestivalen i Norden och under elva dagar visas närmre 400 filmer från ett 80-tal länder. 

Årets temaland är Brasilien, ett land vars filmindustri är satt under hård press från presidenten Jair Bolsonaro. Har har nästan halverat stödet till landets filminstitut och har sparkat institutets tidigare chef

– Den brasilianska filmen i en djup kris och hotad i grunden och har varit det sedan president Bolsonaro tillträdde och inledde ett krig mot filmkonsten, säger Jonas Holmberg.

Kreativ våg för brasiliansk film

Jonas Holmberg berättar att Brasiliens president har hotat med att helt lägga ned det brasilianska filminstutuet om man inte inför ideologiska filter för vilka filmer som får göras.

– Bolsonaro har en kultursyn som vill att filmen ska försvara familjevärderingar och hylla brasilianska hjältar, säger Jonas Holmberg.

Samtidigt som den brasilianska filmindustrin är under hård press har det kommit flera framgångsrika brasilianska filmer på sista tiden.

– Den brasilianska filmen är verkligen inne i en kreativ våg. Bara det sista året har det fullkomligt exploderat av fantastiska filmer. Det är dem vi tar till festivalen och vill visa upp för den svenska och nordiska publiken, säger Jonas Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.