Brasiliens president Jair Bolsonaro Foto: Natacha Pisarenko/AP Photo

Bolsonaro sparkar filmchef – vill främja ”kristna värden”

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Jair Bolsonaro avsätter Christian de Castro, chef för det statliga filminstitutet Ancine. Presidenten vill istället ersätta filmchefen med någon som ska främja ”kristna värden”. Det rapporterar flera brasilianska medier.

Det var i augusti som Brasiliens högerkonservative president Jair Bolsonaro meddelade att det statliga filmstödet skulle dras in för filmer och tv-program med hbtq-innehåll. Bolsonaro, som själv kallar sig ”stolt homofob”, tycker att stödet till hbtq-filmer är ”bortkastade pengar”, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Ska kunna ”recitera 200 bibelverser”

Sedan Bolsonaro tillträdde som president har han upprepade gånger riktat skarp kritik mot Brasiliens statliga filminstitut Ancine som stöttar flera filmprojekt och har ansvar för att få landets filmindustri att växa. Bolsonaro har bland annat sagt att Ancine ska stödja projekt som återspeglar ”familjevärderingar” och att erotiska filmer som En brasiliansk call girls bekännelser från 2011 inte ska få stöd, skriver The Hollywood Reporter.

Avsätter Ancines chef

Nu står det klart att Bolsonaro avsätter Christian de Castro, chef för det statliga filminstitutet Ancine, för att istället ersätta honom med någon som enligt Bolsonaro ska kunna ”recitera 200 bibelverser och bär en Bibel under armen”, det rapporterar flera brasilianska medier och Dagens Nyheter.

Bolsonaro har tidigare även hotat med att stänga Ancine, vilket har fått företrädare för den brasilianska filmindustrin att tala om censur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer