Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bråvallachefen: ”Det här måste få ett slut”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag fattade beslutet när jag vaknade på lördag morgon och såg rubrikerna om en ung kvinna som våldtagits på något sätt under en konsert, säger festivalchefen Folkert Koopman till TT rörande att festivalen ställer in under nästa år. Han tillbakavisar även att beslutet ska ha grund i ekonomisk förlust.

Under helgen kom beskedet att Bråvallafestivalen ställs in nästa år, 2018. Detta med anledning av de många sexuella ofredanden som skedde under festivalhelgen. Som SVT tidigare rapporterat inkom natten till söndagen, den 2 juli, ytterligare tre misstänkta våldtäkter. 17 fall av sexuellt ofredande har anmälts. 

– Jag fattade beslutet när jag vaknade på lördag morgon och såg rubrikerna om en ung kvinna som våldtagits på något sätt under en konsert. Då sa jag ”det räcker nu, det här måste få ett slut”, säger arrangören FKP Scorpios vd Folkert Koopman till TT gällande varför festivalen nu beslutat att ta paus under nästkommande år.

Övergrepp på festival

LÄS MER: Säkerhetschef om sexuella ofredanden: ”Tyvärr ser det ut så här”

Vill väcka diskussion

Sedan beslutet att ställa in festivalen 2018 har det diskuterats kring huruvida nedläggningen av festivalen berott på ekonomiska orsaker och förlust. Något som nu Folkert Koopman i samtal med TT nu tillbakavisar.

– Om det varit av ekonomiska skäl hade beskedet kommit mycket senare. Ta Getaway Rock, en festival vi arrangerade för några år sedan, som exempel. Flera månader efter den festivalens slut insåg vi att det inte höll ekonomiskt att fortsätta med den, säger Folkert Koopman till TT.

– Det här beslutet behövde jag fatta omedelbart, annars hade det inte fått någon effekt och vi vill att det ska få effekten att en diskussion väcks. Förhoppningsvis leder den diskussionen till något, och då kan vi anordna Bråvalla igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet