Foto: TT

Bråvalla ställs in 2018

Uppdaterad
Publicerad

Bråvallafestivalen ställs in nästa år, 2018, skriver arrangören FKP Scorpio i ett pressmeddelande. Anledningen ska vara de många anmälningar av sexuella ofredanden under helgen.

En flicka anmälde i fredags att hon hållits fast och våldtagits under Håkan Hellströms spelning på Bråvallafestivalen. Natten till söndag har ytterligare tre misstänkta våldtäkter anmälts på festivalen. Hittills har 17 fall av sexuellt ofredande anmälts.

”Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival”, skriver arrangören FKP Scorpio i ett pressmeddelande.

Bråvallafestivalen i Norrköping

LÄS MER: Säkerhetschef om sexuella ofredanden: ”Tyvärr ser det ut så här”

Ingen festival 2018

Scorpio meddelar nu att det inte blir någon festival 2018. De menar att det beror på de många anmälningar om sexuella ofredanden som kommit in under festivalen, och att man nu har fått nog.

”Vi kommer fortsätta att tillsammans jobba för en bättre värld. Vi hoppas ni är med oss i det”, skriver de i pressmeddelandet.

”Det känns jättetrist”

Johanna Schmidt är besökare på Bråvalla. Hon tycker att det är tråkigt att arrangörerna tagit beslutet att inte ha festivalen nästa år.

– Jättetrist faktiskt, det handlar om kärlek, musik och gemenskap. Ingenting annat. Jag förstår att de tagit det här beslutet, men det är jättetrist.

– Det ska ju vara tryggt att gå på festival. Men det är synd att vissa ska förstöra för alla.

LÄS MER: Detta har hänt – sexövergrepp på Bråvalla

Har gått med stor förlust

Förra året gick Fkp Scorpio Nordic AB med 75 miljoner kronor i förlust.

Men arrangörerna vill inte uppge om det ligger ekonomiska skäl bakom beslutet om nedläggning.

– Vi har inga vidare kommentarer om det. Vi har gått ut med ett pressmeddelande, och det är det som gäller, säger Johanna Jonasson vid FKP Scorpios presstjänst när SVT Nyheter når henne.

Hon meddelar också att årets festival inte kommer påverkas.

”Hur har de resonerat?”

Jonas Forsman är även han på Bråvallafestivalen i helgen och säger även han att det är synd att ”några ska förstöra för alla”. Däremot undrar han varför just Bråvalla stängs ner.

– Det här kan ju inte vara enda festivalen där det sker övergrepp, så varför drar de in just den här festivalen? Jag förstår inte hur de har resonerat, säger Jonas Forsman.

LÄS MER: Omfattande säkerhetsarbete inför festivalsommaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet