Brittiska musiker kommer i nuläget inte kunna turnera lika enkelt som innan brexit. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brexitbaksmälla för brittiska musiker – det här vet vi just nu

Uppdaterad
Publicerad

I det nuvarande handelsavtalet mellan Storbritannien och EU undantas inte brittiska musiker från kravet på visum när de ska resa och spela i vissa EU-länder. Det har lett till ilska bland brittiska musiker och musikorganisationer.

I december lyckades EU och Storbritannien förhandla fram ett nytt handelsavtal sådant och det började gälla vid årsskiftet. I avtalet finns ingen överenskommelse om att musiker ska kunna röra sig fritt över EU-ländernas gränser.

Detta innebär att turnerande artister och band kan behöva arbetsvisum för varje enskilt land som kräver det. Något som leder till mer administrativt arbete och kostnader om man vill turnera inom EU.

Förslag på ett musikerpass

Oron för detta har funnits ända sedan Storbritannien röstade ja till att lämna EU. Fackorganisationen Musicians union har jobbat för att deras medlemmar ska kunna få ett slags musikerpass, som gör det möjligt att röra sig över medlemsländernas gränser, precis som förr.

– Regeringen försäkrade oss att det skulle bli så – att de kunde leverera det. Så vi är verkligen väldigt besvikna på de senaste nyheterna, säger Horace Trubridge, generalsekreterare för Musicians union.

När förhandlingen om handelsavtalet pågick i december startades en namninsamling som kräver att brittiska musiker och personal ska kunna turnera utan visum. I nuläget har den 260 000 underskrifter och Boris Johnson har lovat att träffa parlamentsledamöter för att diskutera frågan.

Båda sidor skyller på varandra

EU säger att Storbritannien nekade till ett förslag om att kunna resa visumfritt under 90 dagar på varje 180-dagarsperiod.

Brittiska kulturministern Oliver Dowden skriver i ett uttalande i NME att Storbritannien kom med ett skräddarsytt erbjudande om att artister och deras personal skulle få vara med på listan som gör att de inte behöver arbetsvisum.

”Men EU avvisade förslaget flera gånger”, skriver han.

Inte längre lika enkelt som när Storbritannien var ett medlemsland

En talesperson för EU-kommissionen skriver i ett uttalande till Kulturnyheterna:

”Storbritannien har valt att inte längre tillåta fri rörelse för EU-medborgare som ska till Storbritannien. Det vägrade också inkludera ett kapitel om rörlighet i avtalet. Dessa val betyder oundvikligen att resor mellan EU och Storbritannien, även med affärsändamål, inte längre blir lika enkelt som när Storbritannien var ett medlemsland.”

Kulturminister Oliver Dowden skriver i sitt uttalande att Storbritannien är fortsatta öppna för diskussion, om EU ändrar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer