Bridesmaids

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 4 av 5

Regi: Paul Feig

I rollerna Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Melissa McCarthy, Chris O'Dowd, Jon Hamm

”Bridesmaids” har blivit en av årets mest framgångsrika komedier i USA (vilket överraskat en bransch som är märkligt ovan vid kvinnliga huvudrollsinnehavare) men så är den också både kul, egensinnig och rörande.

Vi möter Annie (Kristen Wiig) i en lite trasslig period i livet. Hennes bageri har gått i konkurs, hon tvingas dela lägenhet med ett bisarrt engelskt syskonpar, och hon är singel närmare 40 än 30. Ibland hoppar hon i säng med sleazige Ted (Jon Hamm) men får aldrig sova över. Och nu ska hennes bästa kompis Lilian (Maya Rudolph) gifta sig till råga på allt. Annie ska vara brudtärna men det tillsammans med ett helt gäng andra tjejer, varav rika Helen (Rose Byrne) hotar att ta över hedersuppdraget som innefattar en hel del sammankomster, partyn och middagar.

Wiig och Rudolph har båda ett förflutet på komediprogrammet Saturday Night Live som fostrat en lång rad komedistjärnor – från John Belushi och Eddie Murphy till Will Ferrell och Tina Fey. Wiig har länge varit en av programmets roligaste och mest egensinniga. Hon har gjort en hel del kul mindre inhopp i filmer som ”På smällen” och ”Paul” men får här en välförtjänt huvudroll att sätta tänderna i. Något hon ansvarat för själv förresten, Wiig står även för manus tillsammans med Annie Mumolo.

”Bridesmaids” har lite fantasilöst kallats ”en kvinnlig 'Baksmällan'” men den är betydligt mer flerskiktad på alla sätt. Det är en lite udda men påfallande lyckad mix av indiefilm och hollywoodkomedi som lyckas blanda kul låg humor och slapstick med lite livsångest, en trevande potentiell kärlekshistoria samt en riktigt fin skildring av vänskap. Man kan möjligen invända mot att den är aningen för lång och hattig men det har man lätt överseende med för på det hela taget lyckas ”Bridesmaids” vara både rörande och fantastiskt rolig. Det här är lätt en av årets bästa komedier.

Jerker Peterson

Se filmens trailer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.