Jodie Whittaker Foto: TT/Twitter

Brittisk kvällspress visar nakenbilder på nya Doctor Who

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan avslöjade BBC att den 13:e inkarnationen av tidsmästaren Doctor Who blir kvinna. Brittiska tabloider valde då att gestalta nyheten med nakenbilder på skådespelaren. Nu rasar jämställdhetsorganisationen ERA och fansen.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterade, blir Jodie Whittaker första kvinnan att spela Doctor Who. Snart satte brittiska ”The sun” en egen prägel på nyheten: genom att publicera en rad nakenbilder på skådespelaren. Till bilderna redogjorde de i artikelform för hennes karriär i sex- och nakenscener.

The Daily Mirror, Daily Express och Daily Star följde exemplet och publicerade även de bilderna på Jodie Whittaker.

Får hård kritik

Organisationen Equal Representation for Actresses, ERA, kritiserar mediernas agerande i ett uttalande:

”Vi är förvånade och besvikna över Daily Mail och The Suns förminskande och oansvariga beslut att publicera en text bildsatt med Jodie i diverse nakna scener”

Även fans på sociala medier rasar. På twitter skriver en användare: ”Vidrigt sexistiskt”. En annan skriver att de knappast gjort samma sak om det varit en manlig skådespelare.

Twitter-användare rasar Foto: twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.