Brittiska biografer slutar visa ”hädisk” film

Publicerad

Biografkedjan Cineworld har slutat visa filmen ”The lady of heaven” efter att filmen kallats för ”hädisk”.

Den 3 juni var det premiär för ”The lady of heaven” som handlar om profeten Mohammeds dotter. Men kort efter premiären valde kedjan Cineworld att ställa in alla visningar, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till The Guardian.

Filmen har kallats hädisk och blasfemisk av religiösa aktivister och säger sig vara den första biofilmen som visar profeten Mohammeds ansikte på film.

Ställer in alla visningar

117 000 personer har skrivit under ett upprop för att få bort filmen från alla brittiska biografer och efter att runt hundra demonstranter dykt upp utanför en visning i Bolton gick Cineworld ut med ett uttalande:

”Med anledning av nyligen inträffade incidenter i samband med visningar av ”The lady of heaven” har vi beslutat att ställa in kommande visningar i hela landet med anledning av säkerheten för vår personal och våra kunder”.

Beslutet har kritiserats av en brittisk politiker och filmens producent:

– Jag tycker att biografer borde försvara rätten att visa filmer som folk vill se, säger Malik Shlibak till The Guardian.

Se en bit ur trailern i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.