Dansvärlden har bäst mångfaldsstatistik i England när det gäller personer från etniska minoriteter. Foto: Jane Mingay/TT

Brittiskt kulturliv tvingas nå mångfaldsmål

Uppdaterad
Publicerad

Museer och konstorganisationer i England kan förlora sina offentliga medel om de inte arbetar för en större mångfald inom kulturlivet, skriver The Guardian.

En årlig rapport från Arts Council England, motsvarigheten till statens kulturråd i Sverige, visar att personer från etniska minoriteter och personer med funktionsvariationer är underrepresenterade i kultursektorn i England.

– Det måste förändras, säger rådets mångfaldsansvarige Abid Hussain till The Guardian.

De som inte uppfyller målen kan förlora finansiering

Arts Council England har publicerat mångfaldsdata i fem år men har ofta anklagats för att prata istället för att handla. Språket i årets rapport är tuffare och Abid Hussain säger till The Guardian att de vill vara väldigt tydliga med att branschen måste uppfylla mål kring mångfald:

– De organisationer som inte uppfyller målen kan bli av med sin finansiering.

Detaljer om målen förväntas i april och de kommer troligtvis att vara lika utmanande för stora konstorganisationer som för små.

Etniska minoriter och funktionsvarierade är underrepresenterade

11 procent av de som arbetar inom de nationella organisationerna för gallerier, teatrar, orkestrar, danskompanier och museer har en annan etnisk bakgrund än majoriteten i landet. Bland den arbetsföra befolkningen i hela landet är samma siffra 16 procent.

I London är andelen kulturarbetare med minoritetsbakgrund 15 procent, alltså nära det nationella genomsnittet men långt under huvudstadens totala arbetsföra befolkning med minoritetsbakgrund som är över 40 procent.

Endast 6 procent av kulturarbetarna identifierar sig som funktionsvarierade, jämfört med 21 procent av den arbetsföra befolkningen i landet.

Dansvärlden har bäst statistik för mångfald när det gäller personer med annan etnisk bakgrund än majoriteten i landet, medan museerna har lägst andel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.