Hanna Högstedt, regissör av filmen Burka Songs 2.0 Foto: Privat

Burka Songs 2.0 visas i Göteborg: ”Vi behöver lyssna på olika erfarenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Visningen av den svenska dokumentärfilmen Burka Songs 2.0 ledde i mars till debatt i Göteborg, och evenemanget stoppades. Det efter kommunen ansåg att frågan om att bära slöja inte skulle belysas på ett allsidigt sätt i det planerade panelsamtal som skulle följa filmen. Under måndagskvällen genomförs dock arrangemanget ändå – nu av den ideella föreningen Göteborgs Litteraturhus.

– Vi är jätteglada att få vara här på Folkteatern och vi kommer prata om ett mycket angeläget ämne, en demokratisk fråga: vem som får prata för vem, säger debattören Fatima Doubakil, som också medverkar i filmen och i det efterföljande samtalet.

Dokumentärfilmen Burka songs 2.0 i regi av Hanna Högstedt hade premiär på Göteborgs filmfestival i fjol. Filmen som tar avstamp i det franska förbudet mot heltäckande slöja, undersöker framför allt frågor om tolkningsföreträde och vem som får komma till tals i offentligheten.

Ställdes in efter kritik

Det var i mars i år som Stadsledningskontoret ställde in den planerade filmvisningen av Burka Songs 2.0 med efterföljande panelsamtal i Göteborgsstadsdelen Angered. Det efter att ledarskribenter, liberala politiker och kommunstyrelsens ordförande Ann Sofie Hermansson (S) kritiserat arrangemanget, med hänvisning till att panelen saknade slöjmotståndare och därmed var ensidig.

Hermansson menade också att panelen gav plats åt extremister – ett uttalande som ledde till att hon polisanmäldes för förtal.

Men under måndagskvällen genomförs arrangemanget alltså ändå, trots den tidigare kritiken. Nu i regi av den ideella föreningen Göteborgs Litteraturhus.

– Vi kommer prata om maktstrukturer, hur de fungerar i vårt samhälle. Och om rasismen och hur den fungerar och ger uttryck i det samhälle vi lever i, säger Fatima Doubakil.

”Lyssna på olika erfarenheter”

Filmens regissör Hanna Högstedt säger till Kulturnyheterna att de reaktioner som filmen väckt och att filmvisningen nu blir av, visar på behovet av att prata om de här frågorna. Hon säger att hon till stor del är där för att lyssna – ett lyssnande som hon betonar att samhällsdebatten skulle behöva mer av.

–Vi behöver lyssna på olika erfarenheter, säger Hanna Högstedt. Jag och Fatima delar till exempel inte samma erfarenheter av islamofobi och rasism, så jag tänker att jag också är här mycket för att lyssna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer