Därför vill författaren Caitlin Moran ha ett kvinnligt fackförbund. Foto: SVT/Babel

Caitlin Moran om hur pandemin satt fokus på kvinnoyrken: ”Strejkar vi kollapsar allt”

Uppdaterad
Publicerad

Den frispråkiga brittiska författaren Caitlin Moran är aktuell med en självbiografisk bok om medelålderskvinnans utmaningar. Hon menar att en positiv effekt av pandemin är att denna grupp fått mer uppmärksamhet och uppskattning. 

– Lärare och personer inom barn– och äldreomsorgen. Jag hoppas att pandemin visat oss hur viktiga dessa jobba är och att samhället krackelerar när de inte utförs, säger Caitlin Moran i Babel.  

Att bli medelålders kvinna beskriver Caitlin Moran som att hamna i centrum för andras behov av omvårdnad. Åldrande föräldrar och krisande tonåringar blir ens ansvar, menar författaren.

– Medelålderskvinnan är den som bär samhället på sina axlar, säger Caitlin Moran och lyfter att det är något som blivit tydligare under coronapandemin.

– Vi närmar oss punkten där kvinnor kan säga: “Vi kanske bara borde sluta arbete i en vecka så att folk börjar sakna oss. Sen kan vi göra en comeback och kräva betalt”.

“Trodde jag skulle gå runt i linnebyxor” 

Tio år har gått sedan hennes uppmärksammade bok ”Konsten att vara kvinna” kom ut. Nu har hon släppt uppföljaren, ”Mer än en kvinna”, som skildrar just att livet efter 40 inte blev som hon tänkt sig.

– Jag trodde jag skulle gå runt i linnebyxor och ha långa luncher med väninnor. Men jag hade så fel, säger Caitlin Moran.

Se hela intervjun med Caitlin Moran i Babel på söndag den 21 mars klockan 20.00 i SVT2, eller redan nu på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.