Folkets Hus och Parkers VD Calle Nathanson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Calle Nathanson: ”Problematiskt att man inte har försökt hitta en lösning”

Uppdaterad
Publicerad

– Från kultur- och idrottsbranschens sida har vi kommit med en mängd förslag på lösningar som visar att det går att genomföra publika event och samtidigt ta ett stort ansvar för att inte corona ska spridas, säger Calle Nathanson.

Skulle du säga att politikerna inte lyssnar på er bransch?

– Jag har suttit i ändlösa möten med kulturminister och andra ministrar som verkligen har lyssnat in vår situation. Det som är problematiskt är att man inte har försökt hitta en lösning.

Vilka lösningar vill ni se?

– Att Folkhälsomyndigheten tar fram riktlinjer tillsammans med kulturbranschen. Riktlinjer där man inte sätter en siffra på hur många människor som får släppas in, utan istället talar om: ”Så här ska det gå till för att coronasäkra ett evenemang”. Så har man gjort i Österrike, Danmark och i många andra länder. Det borde går att göra i Sverige också.

Vad innebär det här för branschen om 50-gränsen ligger kvar under hösten?

– Oavsett vad som händer med 50-gränsen så måste regeringen presentera ett nytt krispaket för kulturen. De 500 miljoner kronor som kom under våren var bara en bråkdel av de intäkter som kulturbranschen har tappat. Det måste komma ett nytt stöd riktat till den här branschen. Omställningsstödet som kom var helt felriktat och som ytterst få kan använda. Oavsett om 50-gränsen ligger kvar eller ej så blöder kulturbranschen och stöd måste till, säger Calle Nathanson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.