• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

M och KD: ”Coronastödet måste fram snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Den krisande kulturbranschen i coronans spår har varit ett hett debattämne den senaste tiden. Det är en bransch med många enskilda näringsidkare och nu blir frågan om hur dessa ska stödjas allt mer partipolitiskt laddad.

Idag hölls ett möte i finansutskottet där Moderaterna och Kristdemokraterna krävde att riksdagen ska agera snabbare.

Det handlar bland annat om att ändra regler så att man kan driva verksamhet på halvtid – och få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen utöver det.

– Det var ju drygt två månader sedan som riksdagen gav i uppdrag till regeringen att komma fram med ett stöd till enskilda näringsidkare. Det har ju inte hänt någonting, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, som tillsammans med KD var initiativtagare till dagens utskottsmöte.

– Det här handlar om väldigt många personer som inte har haft inkomster på ett halvår, säger Elisabeth Svantesson.

Socialdemokraten Fredrik Olovsson är ordförande i finansutskottet och bemöter kritiken.

– Oppositionen vill alltid att saker ska gå fortare, men ska det bli genomfört på riktigt och dessutom fungera i verkligheten då är det också viktigt att man har jobbat igenom förslagen, så att det blir som det ska. Går det för fort och blir fel så förlorar vi tid och många riskerar att hamna i kläm, menar Fredrik Olovsson (S).

Olovsson understryker att det är lättare att kräva ett fungerande förslag än att leverera ett. Men det argumentet köper inte Elisabeth Svantesson (M).

– Man har jobbat snabbt med alla andra krispaket, men den här gruppen har man faktiskt åsidosatt och det gör mig väldigt provocerad. Man kan inte vara på semester mitt i värsta krisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer