Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson. Foto: SVT

M och KD: ”Coronastödet måste fram snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Den krisande kulturbranschen i coronans spår har varit ett hett debattämne den senaste tiden. Det är en bransch med många enskilda näringsidkare och nu blir frågan om hur dessa ska stödjas allt mer partipolitiskt laddad.

Idag hölls ett möte i finansutskottet där Moderaterna ochKristdemokraterna krävde att riksdagen ska agera snabbare.

Det handlar bland annatom att ändra regler så att man kan driva verksamhet på halvtid –och få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen utöver det.

– Detvar ju drygt två månader sedan som riksdagen gav i uppdrag tillregeringen att komma fram med ett stöd till enskilda näringsidkare.Det har ju inte hänt någonting, säger Elisabeth Svantesson (M),ekonomisk-politisk talesperson, som tillsammans med KD varinitiativtagare till dagens utskottsmöte.

– Det här handlar omväldigt många personer som inte har haft inkomster på ett halvår,säger Elisabeth Svantesson.

Socialdemokraten Fredrik Olovsson ärordförande i finansutskottet och bemöter kritiken.

– Oppositionenvill alltid att saker ska gå fortare, men ska det bli genomfört påriktigt och dessutom fungera i verkligheten då är det också viktigtatt man har jobbat igenom förslagen, så att det blir som det ska.Går det för fort och blir fel så förlorar vi tid och många riskeraratt hamna i kläm, menar Fredrik Olovsson (S).

Olovsson understryker attdet är lättare att kräva ett fungerande förslag än att levereraett. Men det argumentet köper inte Elisabeth Svantesson (M).

– Man har jobbat snabbt med alla andra krispaket, men den härgruppen har man faktiskt åsidosatt och det gör mig väldigtprovocerad. Man kan inte vara på semester mitt i värsta krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.