Veckans brott med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft. Foto: SVT

Camilla Kvartoft om Veckans brott: ”Det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär”

Uppdaterad
Publicerad

En tv-epok går i graven, när SVT:s långkörare Veckans brott på tisdagen sänder sitt allra sista avsnitt. Programledaren Camilla Kvartoft hyllar den produktiva redaktionen, och blickar tillbaka på en både utbildande och underhållande produktion.
– Det tycker jag är public service när det är som allra bäst, säger hon.

I kväll tisdag sänds det sista avsnittet någonsin av SVT:s kriminalmagasin Veckans brott. Sedan starten för åtta år sedan har programmet letts av Camilla Kvartoft, tillsammans med kriminologen Leif GW Persson.

– Det är jättesorgligt, men vi slutar på topp, säger Camilla Kvartoft.

– Det här är ett program som jag är otroligt stolt över. Det här är det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär.

– Vi har gjort ett viktigt samhällsmagasin med underhållande inslag, vilket har gjort att vi har lockat den riktigt stora publiken. Det tycker jag är public service när det är som allra bäst.

”Publiken älskar att lyssna på Leif”

Om Camilla Kvartoft ska peka ut en annan nyckelfaktor till succén är den självklar: Leif GW Persson.

– Det har varit så otroligt inspirerande att få ha Leif där som expert, som har bjussat på så många historier och ibland varit tvär och ibland fruktansvärt rolig och alltid överraskat på något sätt.

– Publiken älskar att lyssna på honom. Hans underfundiga formuleringsförmåga gör mycket, mitt i det mörka och svarta.

”Vill lyfta fram redaktören”

Ett program görs dock såklart inte enbart av två personer, utan det är ett gediget arbete från en hel redaktion som ligger bakom varje veckas avsnitt.

– Jag vill lyfta fram vår redaktör Lasse Lampers, som alltid lyckats utveckla programmet med nya idéer. Och producenten Hans Wiklund som har klippt det här programmet otroligt elegant, att det nästan har sett live ut, säger Camilla Kvartoft.

”Den stora kostölden”

På frågan om vad hon minns allra bäst från alla år, nämner Camilla Kvartoft bland annat granskningen av mängdbrott, terrordåden som skakat Europa och de gäster som varit på besök.

– Vi hade statsministern i studion för inte så länge sedan. Det visar ändå hur stort och viktigt programmet är.

Ett annat minne sticker särskilt ut:

– Vi gjorde den stora kostölden, då 69 kor mystiskt försvann från en gård i Sörmland, inte långt från där Leif bor. Leif fick skriva ner vad han trodde hade hänt i ett kuvert som förseglades, och vi öppnade det någon säsong senare.

”På söndag sänder jag Agenda”

Den som vill se mer av Camilla Kvartoft i rutan behöver inte heller vänta för länge, då hon fortsatt kommer att arbeta med flera SVT-produktioner.

– Jag ska leda partiledarutfråganingarna inför valet, och på söndag ska jag sända Agenda, som jag ju också programleder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer