Veckans brott läggs ner – Leif och Camilla tar farväl av tittarna

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s populära kriminalprogram Veckans brott läggs ner. Efter 16 säsonger blir kvällens sändning det sista programmet någonsin. 
– Det har varit mycket berikande, en guldkant på ålderdomen, säger Leif GW Persson om den respons han har fått från programmets trogna tittare.

Under tisdagen kom nyheten att SVT:s långkörare och tittarsuccé Veckans brott läggs ner efter en sista sändning samma kväll.

– Dels har det gått väldigt bra för oss hela tiden och just nu så går det som bäst, så man ska ju sluta på topp, säger Leif GW Persson i programmet, och fortsätter:

– I går fyllde jag 73 år, och då slogs jag plötsligt av att det väl är hög tid att man börjar fundera på sin framtid, och därför är det här det sista programmet av Veckans brott som ni ser.

”Det största jag har gjort”

Programledaren Camilla Kvartoft och kriminalexperten Leif GW Persson har länge kunnat ses i rutan när de gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.

Serien har blivit till en av SVT:s tittarsuccéer med över en miljon tittare per avsnitt under årets säsong.

– Det här är ett program som jag är otroligt stolt över. Det här är det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär, att jobba med Leif och hela den fantastiska redaktionen, säger Camilla Kvartoft i en intervju med SVT Nyheter.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

En folkbildningstanke

Leif GW Persson säger sig också vara mycket nöjd med vad redaktionen har åstadkommit.

– Det är en blandning av aktuella och historiska händelser, och sedan har vi den gamla folkbildningstanken.

– Så jag tycker att det har funkat enligt mina intentioner.

Programmet belönades 2011 med tv-priset Kristallen för Årets fakta- och

I år hade programmet premiär 9 januari och i de nio avsnitt som hittills sänts har kriminalduon hunnit avhandla bland annat terrordådet på Drottninggatan som Rakhmat Akilov erkänt, mordet i Ulricehamn och gruppvåldtäkten i Fittja.

”Stort tack ska ni ha!”

I de avslutande minuterna av kvällens avsnitt passar radarparet på att tacka alla de som följt dem genom året och engagerat sig programmet

– Ja jag har lärt mig mer än någonsin, av alla tips vi har fått in. Det har varit mycket berikande faktiskt. Det är en guldkant på ålderdomen som jag kommer att sakna, säger Leif GW Persson.

– Vi får passa på att tacka tittarna då, säger Camilla Kvartoft.

– Ja det får vi göra. Stort tack ska ni ha!

Se hela det sista avsnittet av Veckans brott i SVT Play

Alla avsnitt av Veckans brott kretsar kring ett huvudfall. Det kan vara ett aktuellt, historiskt, löst eller ouppklarat brott som tittaren fördjupas i. Även historiska inslag, reportage och studiointervjuer finns med. I varje program får Leif GW Persson svara på tre till fem tittarfrågor – en frågelåda som kallas Fråga Leif. 

Några kända fall som tagits upp i programmet:

  • Palmemordet
  • Knutbydramat
  • Arbogamorden
  • Gryningspyromanen
  • Attentatet mot Charlie Hebdo
  • Skolattacken i Trollhättan
  • Mordet på Lisa Holm
  • Mordet på Kim Wall
  • Terrordådet i Stockholm

Enligt Annika Hamngren, projektledare på SVT Dokumentär, är ett ”nytt roligt samarbete” på gång med Leif GW Persson, men det kommer inte att bli något som liknar Veckans brott.

Mer vill man i nuläget inte avslöja om det nya projektet.

Den som vill se mer av Camilla Kvartoft i rutan behöver inte heller vänta för länge, då hon fortsatt kommer att arbeta med flera SVT-produktioner.

– Jag ska leda partiledarutfråganingarna inför valet tillsammans med Anders Holmberg, och på söndag ska jag sända Agenda, som jag ju också programleder, säger hon till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer