GW Persson om Akilovs motiv: ”Om allt gått honom väl tror jag inte han hade gjort det”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologen Leif GW Persson tvivlar på att Rakhmat Akilov verkligen utförde dådet i Stockholm av extremistiska skäl, även om han själv uppger detta i förhör.
– Det finns en tendens att de försöker adla sina motiv, säger han i tisdagens avsnitt av Veckans brott.

I formella förhör har Rakhmat Akilov själv uppgett att han genomförde attentatet på Drottninggatan i Stockholm som en terroristattack, i terrororganisationen IS namn

– Jag satte mig i bilen och körde på de otrogna, berättar Akilov i förhör.

Det motivet ger inte kriminologen Leif GW Persson mycket för, i tisdagens avsnitt av Veckans brott.

– Det finns en tendens med sådana som han, att när de väl sitter där, försöker de adla sina motiv, att göra dem mer storvulna än vad de faktiskt är, säger Leif GW Persson.

”Vill gå längre än psykiatrikern”

Han lyfter fram hur utredningen har visat på hur Akilovs liv under tiden före dådet var kantat av personliga nederlag.

– Nu befinner han sig i det läget att han inte vill prata om det där, att han är kantstött av livet och marginaliserad, att hans liv den senaste tiden har bestått av ständiga misslyckanden.

– Om allt hade gått honom väl omhänder, så vill jag gå längre än psykiatrikern, och då tror jag inte att han hade gjort det här.

Se Leif GW Perssons hela resonemang i klippet ovan.

En större del av tisdagens avsnitt av Veckans brott ägnas också åt fler aspekter kring åtalet mot Akilov. Se hela programmet kl 21 i SVT1, eller i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet