Foto: Salim Alsabbagh

Försvararen om Rakhmat Akilov: ”Räknade med att dödas”

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov räknade med att bli dödad. Det säger hans försvarare Johan Eriksson.

– Akilovs uppfattning var att han skulle bli skjuten eller på annat sätt dö under attacken.

Försvararen Johan Eriksson säger under en presskonferens att han inte har några invändningar mot hur den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov behandlats av åklagare och polis.

– Han har behandlats på ett mycket strängt sätt, han har varit sekundbevakad, det är mycket ansträngande och riskerar att påverka hans psyke.

Vill låta Akilov berätta själv

Det är just på grund av detta som det viktigt för Eriksson att hjälpa honom att klara av att berätta det alla vill höra: Vad som legat bakom denna gärning och vilka tankar han har haft när han utförde den.

– Jag vill försöka skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att det verkligen är hans berättelse som lämnas. Jag vet att han är förhörd och att man kan läsa vad han har lämnat för uppgifter, men för att hans berättelse ska bli så hel som möjligt måste man låta honom berätta.

Vill att han ska få en ”fair trial”

Försvararen säger att han vill låta Akilov berätta sin historia med sina egna ord.

– Av det skälet kommer jag inte i detalj att beskriva hur han förhåller sig till alla moment eller återberätta de uppgifter han har lämnat under förundersökningen. Det är av respekt för både honom och rättssäkerheten.

För Johan Eriksson är det viktigt att Rakhmat Akilovs rättegång går till på rätt sätt.

– Min roll för den här processen är att bevaka att han får en rättssäker process. Att han behandlas på det sättet som alla misstänkta ska behandlas i det här landet; det vill säga enligt alla tänkbara regler i rättegångsbalken. Och att han ska få en ”fair trial”.

Akilov erkänner terroristbrott och försök till terroristbrott.

Fått ta emot hat

Eriksson själv har fått ta emot hat för att han försvarar Akilov. Försvararen själv tror att det handlar om personer som inte ”förstår hans roll”.

– Inledningsvis fick jag en del av det och det har fortsatt. Min roll är att staten har utsett mig för att han ska få en rättssäker process.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.