I dag väcks åtal mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: TT/SVT/SVT Design

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott – erkänner brott

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov ska ha erbjudit sig att utföra terrordåd i Stockholm och svor sin trohet till IS. Nu åtalas han för bland annat terroristbrott – ett dåd han fortsatt erkänner, uppger försvarsadvokaten.

I stämningsansökan står det att Akilov olovligen ska ha tagit lastbilen och kört den längst Drottninggatan med avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen och skada människor. Fem personer miste sina liv och många skadades.

Akilov ska efter lastbilsfärden försökt att utlösa en bomb, som bestod av fem butangasbehållare, skruvar, knivblad och ett antal mindre metallföremål, står det också i stämningsansökan. Gärningen kunde enligt åtalet skadat Sverige.

Kan utvisas från Sverige

Han åtalas nu för terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan. Den andra åtalspunkten rör framkallande av fara för annan. Åklagaren yrkar på livstidsfängelse och att han utvisas från Sverige.

– Mitt mål är att Akilov aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, säger åklagaren Hans Ihrman.

Svor trohet till IS i klipp

Akilov har enligt åtalet planerat dådet i Stockholm under en längre tid. Polisen ska ha säkrat videofilmer där han svär trohet till IS och chattkonversationer där han erbjuder sig att utföra terrordåd i Stockholm för terrorgruppens räkning.

Timmarna innan dådet spelade han in ett ”islamistiskt anförande” med uttalanden om att ”det är dags att döda”.

I åtalet beskrivs han som en ”ensam gärningsman”, men det står också att han under lastbilsfärden ska ha haft kontakt med en annan person, som han även haft kontakt med före attacken och chattat med timmar efter.

Erkänner fortsatt till brott

Innan han genomförde attacken på Drottninggatan ska Akilov noggrant ha studerat området och fotograferat gatan, men även Hötorget och Sveavägen. I stämningsansökan framkommer det även att andra mål varit aktuella, bland annat har han googlat på ”gay club Stockholm”.

Rakhmat Akilov räknade med att dö under dådet på Drottninggatan och fortsätter att erkänna brott, berättar hans försvarsadvokat.

– Han medger också att han utsatt ett antal personer för försök till mord, säger Johan Eriksson.

Rättegången mot Akilov kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och preliminärt datum för den är 13 februari.

Fakta: Dådet på Drottninggatan

  • Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.
  • Fem människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och två på sjukhus.
  • Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för terroristbrott genom mord. Vid häktningsförhandlingen erkände han gärningen.
  • Rakhmat Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Han skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.