Rakhmat Akilovs bror Olim säger till Expressen att han inte tror att Rakhmat Akilov radikaliserades i Uzbekistan – utan snarare i Sverige. Foto: Expressen/TT

Rakhmat Akilovs bror: ”Vill be om ursäkt till det svenska folket”

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilovs bror, Olim Akilov, tvivlar på att Rakhmat är en ”riktig terrorist”. Det säger han i en intervju med Expressen som har träffat honom i Uzbekistan.
– Jag känner honom perfekt. Eller rättare sagt så kände jag honom perfekt innan han åkte till Sverige, säger Olim Akilov.

Den 7 april 2017 skakades Sverige av terrordådet på Drottninggatan, ett av de blodigaste terrordåden i Sveriges historia. Rakhmat Akilov från Uzbekistan har erkänt dådet och snart väcks åtalet.

Nu, snart ett år sedan dådet, har Expressens reporter Kassem Hamadé rest till Uzbekistan och träffat Rakhmat Akolivs bror, Olim Akilov.

– För det första vill jag be om ursäkt till det svenska folket, upprepar brodern flera gånger under intervjun.

Byter intervjuplats flera gånger

Olim Akilov bor kvar i sin brors gamla hemstad, Samarkand i Uzbekistan. Under intervjun är han orolig och byter intervjuplats flera gånger. Terrorism är känsligt i Uzbekistan. Väldigt känsligt.

Både misstänkta terrorister och journalister kan försvinna utan att deras anhöriga någonsin får veta var de tagit vägen, uppger Expressen.

”Jag kände honom perfekt”

Olim Akilov och hans bror var nära varandra, berättar han. De jobbade på samma byggfirma i flera år. Då i Ryssland, dit Rakhmat Akilov flyttade innan han kom till Sverige. Olim Akilov tror att han blev hjärntvättad och rekryterad i Sverige, skriver Expressen.

– Jag känner honom perfekt. Eller rättare sagt så kände jag honom perfekt innan han åkte till Sverige, säger Olim Akilov.

Förändrades runt den tidpunkt han fick avslag på asylansökan

Han beskriver sin bror som en person som levde långt ifrån ett muslimskt levnadssätt. Han drack alkohol och praktiserade inte islam. Personer som kände Rakhmat Akilov har tidigare berättat för Sveriges Radio Ekot att han började förändras runt den tidpunkt när han fick avslag på sin asylansökan.

På frågan om vilket öde han tycker att sin bror förtjänar svarar han livstids fängelse.

– Om han är skyldig till terrorism, så ska han dömas som en terrorist, säger Rakhmat Akilovs bror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet