Foto: SVT

Åklagaren: Detta är rättsstatens svar på angreppet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett tydligt mål med Rakhmat Akilovs åtal efter terrordådet på Drottninggatan.

– Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare.

Hans Ihrman, vice chefsåklagare och förundersökningsledare, ser rörd ut när han pratar.

– Jag vill uttrycka mitt djupaste deltagande till alla familjer som har drabbats av ofattbara förluster och lidanden till följd av gärningen på Drottninggatan. Fem personer kom aldrig hem till sina familjer den här kvällen och många skadades för livet.

”Riktades mot det vi alla står för”

Hans Ihrman säger att rättsprocessen aldrig kan återställa vad som redan är förlorat, men det är hans förhoppning att den kan vara ett medel för de drabbade att bearbeta sin sorg och smärta.

– Angreppet riktades mot det vi alla tror, hoppas och står för: Ett öppet men samtidigt tryggt samhälle.

”Aldrig mer röra sig fritt”

Utkrävandet av ansvar är rättsstatens svar på angreppet, menar Ihrman.

Han upprepar det som står i åtalet: Motivet till dådet var enligt åklagaren att Akilov ville straffa Sverige för deltagandet i den globala koalitionen mot IS.

Vice åklagaren säger också något som kan stödja teorin om att Akilov radikaliserades i Sverige:

– Det finns ingenting i utredningen som visar att han var radikaliserad när han kom hit, eller att han kom hit enbart för att begå ett attentat.

Valet av veckodag tros ha planerats

Även om valet av vilken lastbil Akilov ska ha använt verkar vara slumpmässig, verkar valet av veckodag ha varit planerat.

– Vi har konstaterat att han gjort rekognoseringar i Stockholm andra fredagar. Det tyder på att fredagar har varit intressant. Möjligtvis för att det har varit fler folk i rörelse, säger Hans Ihrman.

Att han valde just ett fordon som vapen verkar inte heller ha varit helt ogenomtänkt.

– Helt klart är att det förekommer historiskt sett uppmaningar till personer i Västeuropa att på olika sätt använda vapen för att angripa samhällen. Fordon har förekommit i de här uppmaningarna, säger Ihrman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.