Rakhmat Akilov greps i Märsta efter attacken på Drottninggatan där fem människor dödades. Foto: Polisen

Akilovs sista dygn – innan, under och efter dådet

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov spelade in en video med religiöst extremistiska inslag vid Odenplan en timme innan han tog lastbilen och körde längs med Drottninggatan. SVT Nyheter har kartlagt hans sista dygn innan terrordådet den 7 april.

Den sista natten i frihet spenderar Rakhmat Akilov i en lägenhet i Vårby Gård. På morgonen torsdagen 6 april, dagen innan dådet spelar han in en video där han svär trohetseden till IS. Den sänder han över till kontakten vi väljer att kalla ”M” på torsdagseftermiddagen.

Rakhmat Akilov ägnade sin sista natt i frihet i en lägenhet i Vårby Gård i Stockholm. Foto: Polisen
Terrordådet i Stockholm

De sista planerna inför dådet som ska förändra Sverige görs. I morgon ska Rakhmat Akilov kapa lastbilen och döda fem personer på Stockholms största gågata. Han gör olika sökningar på översättningssidan Google Translate för att ta reda på hur man översätter meningar som ”kom ut ur bilen” och ”ut ur bilen om du inte vill dö”.

”Vill hitta stor bil och köra in i en folkmassa”

Under torsdagseftermiddagen den 6 april fortsätter Akilov att chatta med kontakten ”A” om trohetseden och om hur man tillverkar en bomb med aceton, gastuber, tändare och skruvar. De diskuterar också hur dådet ska gå till.

”I morgon på kvällen vill jag hitta en stor bil och köra in i en folkmassa med den, min bror”, skriver Akilov.

Akilov byggde själv en sprängladdning med aceton och gastuber. Foto: Polisen

Han surfar också in på Youtube där han tittar på en video där personer tas om hand efter en kemisk attack i Syrien och en annan där poliser griper in i en bostad där IS-anhängare befinner sig.

Masttömningar visar att Akilov använder sin telefon i Vårby Gård vid klockan 0.15, 04.15 och sedan igen efter sju och tio på fredagsförmiddagen. Nu är det bara timmar kvar till dådet. Vid klockan 12 skickar han bilder på sin bomb till kontakten ”M”.

En dryg halvtimme senare fastnar han på övervakningskameror vid Vårby Gårds tunnelbanestation. Även här skickar han religiösa meddelanden till ”M”. Cirka klockan kvart i ett åker han in mot Stockholms city och chattar med kontakten ”AB” som skriver; ”Ha inte bråttom, gör det snyggt”.

”Det är dags att döda”

Vid klockan halv två spelar Rakhmat Akilov in ett religiöst extremistiskt anförande med sin mobiltelefon på Karlbergsvägen utanför en frisörsalong – han säger bland annat: ”Det är dags att döda.” Efteråt skickar han röstmeddelanden till kontakten vi valt att kalla ”T”.

Via olika övervakningskameror har polisen kunnat följa hur Rakhmat Akilov går från Odenplan via Sveavägen upp till Adolf Fredriks kyrkogata, där

Rakhmat Akilov tog själv bilder inifrån lastbilen som han sedan skickade till personer han var i kontakt med. Foto: Polisen

han återigen skickar bilder till kontakten ”T”. Strax innan kvart i tre går Akilov fram och tillbaka utanför restaurang Caliente där lastbilen står parkerad. Klockan 14.48 kapar han och kör iväg med lastbilen. Men chattkonversationerna fortsätter. En minut efteråt skickar Akilov en bild inifrån lastbilen till kontakten ”T”. En övervakningsfilm från ett hotell på Drottninggatan visar hur Akilov svänger in på gågatan från Kammakargatan. Det är nu vansinnesfärden börjar.

”Det gick dåligt, jag körde på några”

Elva minuter efter klockan tre skickar Akilov meddelande till ”T”. Då har han precis kört på ett stort antal människor på Drottninggatan.

”Jag trodde att det kommer att explodera men det blev inte. Cirka 10 har dött.”

Han fortsätter ned till flygtåget Arlanda Express, varifrån han skickar bilder inifrån tåget.

Vid 16:39 skriver Akilov till kontakten ”A” att det gick ”dåligt, jag körde på några, bilen har åkt fel”. Han skriver: ”Jag körde på 10 personer i centrala Stockholm och måste ta mig ur härifrån”.

”A” vill att Akilov ska skicka en video. ”Min bror, filma din uppmaning för våra bröder så att de kan se dig som en förebild”.

Akilov skriver att han gör det senare. Efter det slutar Akilov svara på ”A:s” meddelanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet