Lena Endre, Baker Karim, Alexander Karim och Camilla Läckberg inför premiären av filmen Glaciär. Foto: Foto: Jessica Gow / TT

Läckbergs nya produktionsbolag gör film om pandemi

Uppdaterad
Publicerad

Produktionsbolaget Bad Flamingo Studios har nyligen startats av författaren Camilla Läckberg tillsammans med skådespelaren Alexander Karim och hans bror regissören Baker Karim. Deras första långfilm, Glaciär, har premiär på Viaplay nu på söndag. 

Det är även första gången Camilla Läckberg skrivit ett eget filmmanus. Trots att många av hennes böcker har filmatiserats har hon tidigare inte skrivit manuset själv.  

– Det har varit en plågsam process för mig. När jag skriver romaner behöver jag inte ta hänsyn till en filmbudget. Ibland när jag skrivit en scen har Baker sagt: “jättebra scen men den kostar en halv miljon”, säger Camilla Läckberg med ett skratt.  

– Det är skillnaden mellan att skriva en bok och vakna klockan fyra på morgonen och göra film av det, säger filmens regissör Baker Karim.

Överleva genom isolering

Filmen Glaciär utspelar sig på ett hotell under en pandemi som tagit död på halva mänskligheten. En läkare, spelad av Lena Endre, och en pastor, spelad av Alexander Karim, har tagit in på hotellet för att överleva genom isolering.

Camilla Läckberg har jobbat hårt i produktionen, bland annat har hon hoppat in som scripta för att lära sig mer om filmproduktion. Filmens budget är förhållandevis låg, eftersom de tre grundarna ville dela risken lika från starten. Det främsta syftet med produktionsbolaget Bad Flamingo Studios är att de själva ska behålla kontrollen över sina idéer.

Icke vördnadsfull inställning

Idén att starta bolag kom när Camilla Läckberg och Alexander Karim träffades under inspelningen av Stjärnorna på Slottet 2019. Hans bror Baker Karim som regisserat filmen är sedan tidigare mest känd för frågor om mångfald i filmbranschen.   

– Det känns som vi är olika och det är vi på många sätt, men på andra sätt är vi likadana. Vi har samma icke vördnadsfulla inställning till saker och ting, säger Baker Karim med ett leende. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.