Claudio Brsciani/TT/Thron Ullberg/Bookmark

Efter kritik från författare: Förläggareföreningen gör om topplista

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Sofie Sarenbrant uteblev från Förläggareföreningens 20-i-topp-lista över bästsäljande böcker, trots en ljudboksförsäljning på över 100 000 lyssningar. Förläggareföreningen ville först inte ändra listan, men backar nu från beslutet, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Förläggareföreningen hade Sofie Sarenbrants och Alex Schulmans förlag Bookmark inte fört in författarnas digitala försäljning på rätt sätt när de skickade in sina siffror. Det ledde till att Sofie Sarenbrant helt uteblev från listan.

– För mig personligen betyder det att min trovärdighet som författare skadas när jag inte ens finns på listorna när jag berättat under året att ”min bok har sålt si och så mycket”. Då kan både branschen och läsare börja undra, sade Sofie Sarenbrant till Kulturnyheterna för en knapp vecka sedan.

Även författaren Camilla Läckberg, etta på listan, var kritisk och krävde att den skulle göras om.

Förläggareföreningen ville först inte uppdatera listorna eftersom de menade att ansvaret var förlagets. Men nu ändrar sig Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen och meddelar att listan kommer att ändras, skriver Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.