Campus Svea – Premiär för cynisk serie

Publicerad

Campus Svea är en animerad satirserie i sju delar som har webb-premiär fredagen den 22 augusti i SVT Play. Tordagen den 28 augusti sänds det första avsnittet i SVTB.

Campus Svea är producerad av Rickard Boija och Andreas Franzén. De har gjort allt. Förutom idéerna och tecknandet ligger de bakom rösterna till de två cyniska huvudkaraktärerna. De har även utvecklat ett eget animationssystem för att kunna arbeta med serien utan krav på ett stort team.

– Varför har ingen gjort en svensk animerad satirserie? tänkte jag. Sedan kom jag på ungefär tusen skäl till varför man inte ska göra en svensk animerad satirserie. Jag tycker nog fortfarande inte att man borde göra det, i alla fall inte på två personer, säger Rickard Boija.

Campus Svea utspelar sig på ett campusområde någonstans i Sverige. Där bor de forna barndomskompisarna Joppe och Anders tillsammans i en korridor. Varje avsnitt är femton minuter långt. Tanken var att skapa något som liknar serier som South park som länge funnits i USA – fast med en betydligt mindre budget.
I handlingens centrum står Joppe och Anders, deras ignorante vän Max som kommer från en fin familj och Apan – en flicka med utvecklad dra-åt-helvete-attityd.

– Vi hade tänkt oss fyra killar, men SVT tyckte inte att det var politiskt korrekt. Så då slängde vi in en tjej i serien – men gjorde henne till den otrevligaste och äckligaste karaktären, säger Rickard Boija.

För drygt ett år sedan när det var dags att sätta igång gick femman ut med att de skulle sända en animerad serie kallad Myggan.

– Men vi hann lägga ut vårt första avsnitt på nätet veckan innan Myggan hade premiär, så vi var först! påpekar Rickard Boija.

Vilka tror ni kommer att titta på programmet?
– Jag och Franzén, börjar Rickard.
– Och min mamma har lovat kolla, flikar Andreas Franzén in.
– Vi rasar inte, men det är inte direkt en optimal förutsättning att programmet sänds i barnkanalen, fortsätter Rickard Boija.

Enligt SVT vänder sig serien till äldre ungdomarna.
– Vi tänker inte på en särskild målgrupp. Vi gör saker som vi själva tycker är roligt. Det går inte att jobba på något annat sätt, säger Rickard Boija som själv är 25 år.

– Vi skriver ner skämt hela tiden. Vi har hur mycket som helst på lager. Sedan försöker man få in dem där det platsar. Det första avsnittet gjorde vi... först, säger Rickard Boija, och påpekar att det sista avsnittet är det bästa.

Campus Svea

Visa

Campus Svea har premiär i Play fredagen den 22 augusti och premiärsänds i SVTB torsdagen den 28 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer