Can Dündar och Tayyip Erdogan Foto: SvD/TT/Reuters

Turkiet begär att få terrordömde journalisten Can Dündar utlämnad

Publicerad

Den turkiske journalisten Can Dündar lever sedan 2016 i exil i Tyskland efter att ha blivit dömd för röjande av statshemligheter i sitt hemland. Nu begärs han utlämnad till Turkiet.

Can Dündar är före detta chefredaktör för den turkiska oppositionella tidningen Cumhuriyet, där flera anställda dömdes till fängelse i våras för terrorbrott. Själv är han dömd för bland annat röjande av statshemligheter och flydde till Tyskland år 2016 där han har fortsatt att skriva kritiska artiklar om den turkiska regimen.

Enligt Kulturnytt skriver nu tyska medier att den turkiska ambassaden i Berlin har begärt att journalisten ska utlämnas till Turkiet.

Erdogan gör statsbesök

Antalet turkiska journalister som är frihetsberövade är många. President Erdogan, som nekar till att Turkiet på godtyckliga grunder har frihetsberövat journalister, gör just nu ett tredagars statsbesök i Tyskland där han bland annat ska hålla en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det är i samband med detta besök som Turkiets begäran av utlämning av Can Dündar har gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.