Bildt påpekar även att det hade stridit mot USA:s grundlagar om Trump blandat sig i en pågående rättsprocess i det egna landet. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Carl Bildts svar till Trump: ”Politisk inblandning i rättsprocessen är tydligt förbjuden”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kritiserade USA:s president Donald Trump statsminister Stefan Löfven (S) för att han inte kunnat agera för att den amerikanske rapparen ASAP Rocky ska släppas fri. Nu ger den tidigare utrikesministern Carl Bildt presidenten en lektion i hur det svenska rättssystemet fungerar.

”Alla är lika inför lagen”, skriver Carl Bildt på Twitter.

Den amerikanske rapparen ASAP Rocky åtalas för misshandel i Sverige, något som Donald Trump har kritiserat.

”Mycket besviken på att statsminister Stefan Löfven inte kunnat agera”, skrev han på Twitter under torsdagen.

ASAP Rocky

Nu har Carl Bildt gett sig in i diskussionen, med tung kritik mot Trump.

”Alla är lika inför lagen, och den utövas av ett oberoende rättsväsende. Så är det i USA, och så är det definitivt i Sverige. Politisk inblandning i rättsprocessen är tydligt förbjuden”, skriver han på Twitter.

Han påpekar även att det hade stridit mot USA:s grundlagar om Trump blandat sig i en pågående rättsprocess i det egna landet.

Foto: Skärmdump, Twitter

SVT Nyheter söker Carl Bildt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet