Daniel Suneson och ASAP Rocky. Foto: Åklagarkammaren/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åtal väcks mot ASAP Rocky för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

ASAP Rocky har suttit häktad i Sverige sedan 5 juli efter ett slagsmål i Stockholm den 30 juni. Nu meddelar åklagare Daniel Suneson att artisten ska åtalas och kommer att sitta häktad fram till rättegång.
– Jag har åtalat alla tre för misshandel av normalgraden, säger Daniel Suneson.

ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, anhölls efter att han spelat på festivalen Smash i Stockholm den 2 juli och har suttit häktad sedan den 5 juli. Nu har åklagare Daniel Suneson beslutat att väcka åtal mot artisten. Sedan ASAP Rocky frihetsberövades har alla hans turnédatum i juli ställts in, sammanlagt tolv inplanerade spelningar.

Åtal väcks även mot de två andra män som anhölls och häktades samtidigt som artisten. De kommer att sitta häktade fram till rättegång.

”Använt flaska”

– Man har använt en flaska och utdelat slag och sparkar mot en person som ligger ner på marken. De säger att det har varit nödvärn eller provokation, men jag menar att det utgör brott, säger Daniel Suneson till Kulturnyheterna.

Enligt polisens förundersökning ska målsägande ha misshandlats av tre män, och bland annat ådragit sig lättare skador samt skärsår på armarna från en trasig glasflaska. Tidigare i veckan beslutade Suneson även att lägga ner förundersökningen mot den person som är målsägande i fallet, som motanmäldes av ASAP Rockys livvakt för misshandel.

Tidigare okänt material

– Det grundar sig i att jag haft tillgång till material som inte varit känt för allmänheten tidigare och som jag menar visar på ett delvis annat händelseförlopp än det man kan se som lagts ut på nätet. Det han gör där ligger inom hans nödvärnsrätt.

Var kommer det filmmaterialet ifrån?

– I huvudsak övervakningskamera från Max hamburgerrestaurang och en till mobilfilm som visar en större del av händelsen.

Suneson säger även att han inte påverkats av att bråket fått politiska dimensioner och att Donald Trump ringt till statsminister Stefan Löfven å ASAP Rockys vägnar.

– Det är klart att jag läser tidningar och tittar på tv, men den stora medierapporteringen påverkar inte mitt beslut att åtala.

Advokaten: ”Han anser sig vara oskyldig”

Under en presskonferens på hotell Amaranten i Stockholm kommenterar ASAP Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic åtalet:

– Det här var förväntat. Åklagaren har aviserat det. Rakim Mayers är ytterst besviken över att åklagaren valt att låta den andra versionen gå före hans version. Han anser sig vara oskyldig. Och jag anser att det definitivt finns fog att hitta stöd för min klients invändning.

Trots att Slobodan Jovicic håller en presskonferens om fallet säger han att han inte vill processa målet i medierna.

– Mitt jobb är nu att hantera detta i en rättegång. Vi kommer att använda tiden från och med i dag till på tisdag, då första dagen på rättegången börjar, att förbereda vårt försvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet