Häktningsförhandlingar hölls mot den amerikanske rapparen ASAP Rocky och flera medlemmar i hans turnéteam den 5 juli i år. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Förundersökningen mot målsäganden i ASAP Rocky-fallet nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

I fredags meddelade tingsrätten i Stockholm att målsäganden i ASAP Rocky-fallet själv blivit delgiven misstanke för brott, efter en motanmälan från rapparens livvakt. Men nu har förundersökningen lagts ned.

Misstankarna mot den målsägande i ASAP Rocky-fallet rörde ofredande, misshandel och försök till misshandel. Det var en av rapparens livvakter som gjorde en motanmälan. Men nu läggs förundersökningen ner, något Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Det var förhör med klienten i förra veckan. Som jag tolkar det har åklagaren granskat det här noga och kommit fram till att misstankarna inte kvarstår. Det menar både jag och min klient är ett riktigt beslut, säger målsägandens advokat Magnus Strömberg till Kulturnyheterna.

”Otroligt påfrestande”

Magnus Strömberg säger även att hans klient mår dåligt av de senaste veckornas händelser.

– Han mår fortfarande mycket dåligt, det är oerhört påfrestande för honom. Den här enorma uppmärksamheten, alla spekulationer och alla åsikter som förekommer, han känner sig inte trygg eller säker.

Magnus Strömberg säger även att hans klient råkat ut för ”incidenter”, men vill inte närmare gå in på vad det rör sig om.

På måndagseftermiddagen bekräftar även åklagarkammaren att förundersökningen läggs ner.

”Händelsen inleds med att motanmälaren upprepade gånger ber personen att avlägsna sig från platsen. När han inte gör det knuffar motanmälaren först bort, och tar därefter ett grepp runt den andres hals och lyfter bort honom några meter. I detta läge kastar personen sina hörlurar på motanmälaren och försöker utdela slag, vilket får anses ligga i hans nödvärnsrätt”, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Senast den 25 juli klockan 11 ska Daniel Suneson fatta beslut om åtal mot ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, ska väckas.

Kulturnyheterna har sökt åklagare Daniel Suneson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet