”Jag hade precis ett väldigt bra samtal med den svenska statsministern Stefan Löfven.” Foto: TT/Twitter

Trump: ”Jag har haft ett väldigt bra samtal med Stefan Löfven”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har haft ”ett väldigt bra samtal” med Sveriges statsminister Stefan Löfven om den häktade världsartisten ASAP Rocky. Det uppger Trump på sitt Twitterkonto under lördagen. Löfven bekräftar att samtalet har ägt rum.

Den amerikanske hiphopartisten ASAP Rocky omhäktades i fredags, misstänkt för en misshandel den 30 juni efter sin spelning i Sverige. Både fans och artistkollegor över hela världen har krävt att artisten släpps ur häktet. Även USA:s president har reagerat. Han lovade att ringa statsminister Löfven för att ”se vad de kan göra för att hjälpa ASAP Rocky”.

Nu ska samtalet ha ägt rum, enligt Trump.

”Kan personligen stå för hans borgen”

”Jag hade precis ett väldigt bra samtal med den svenska statsministern Stefan Löfven.”

Så inleder Donald Trump sin tweet om samtalet med Löfven, som publicerades vid 16-tiden på lördagen, svensk tid. Löfven ska ha försäkrat Trump om att ASAP Rocky kommer att behandlas rättvist.

”Samtidigt försäkrade jag honom att det inte finns någon risk att ASAP flyr, och jag erbjöd mig personligen att stå för hans borgen, eller ett alternativ”, skriver Donald Trump.

I Sverige finns dock inget system, likt det i USA, där en häktad person kan bli släppt i väntan på rättegång – mot en ekonomisk garanti.

Innan samtalet meddelade statsminister Stefan Löfven att Sverige och USA håller en regelbunden kontakt när det gäller konsulära fall.

”Jag har förstått att president Trump är personligen intresserad av fallet med de häktade amerikanerna. Han har uttryckt önskemål om ett samtal och det är naturligtvis positivt”.

Enligt uttalandet till TT kommer statsministern för president Trump att beskriva det svenska rättsväsendet som självständigt.

”I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar.”

Bekräftas av Löfven

Efter samtalet bekräftar Stefan Löfvens pressekreterare för SVT Nyheter att samtalet ägt rum.

Enligt president Trump kom de överens om att prata igen ”inom de närmaste 48 timmarna.”

ASAP Rocky kommer att vara häktad fram till torsdagen den 25 juli. Tingsrätten bedömer att det finns en risk att artisten lämnar landet om han försätts på fri fot. ASAP Rocky själv upplever situationen som orättvis, enligt hans advokat.

Slagsmålet fångades på film

Det var i början av juli som ASAP Rocky anhölls för en händelse som ägde rum två dagar tidigare. Slagsmålet fångades på film – rapparen ASAP Rocky lade själv ut ett klipp för att visa på vad han menar är bakgrunden till själva handgemänget.

Utöver artisten är ytterligare två personer häktade misstänkta för misshandel i samma utredning. Även dessa två omhäktades under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer