Expert: Ramaskriet beror på missförstånd om svenska rättssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med ASAP Rocky startade med ett slagsmål men har snabbt kommit att bli en diplomatisk fråga, där Sverige anklagas för kränkning av mänskliga rättigheter och rasism i amerikanska medier.

Världsstjärnans häktning blev snabbt en stor internationell nyhet och har över tid blivit en politisk fråga. Ett upprop för att ASAP Rocky ska friges har i skrivande stund 620 000 underskrifter, och flera amerikanska toppolitiker har krävt att rapparen omedelbart ska släppas.

USA:s president Donald Trump har varit i kontakt med statsminister Stefan Löfven om händelsen, och i veckan kallades Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotter, tillbaka från sin semester för att hantera uppståndelsen.

ASAP Rocky

”Förväntar sig en fällande dom”

– Det internationella ramaskriet beror framförallt på många missförstånd om det svenska rättssystemet, bland annat om att Sverige saknar ett borgenssystem som i USA, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt.

Under torsdagen meddelade Åklagarmyndigheten att rapparen kommer att åtalas för misshandel. Nu går processen vidare till en domstol som ska ta ställning till vad som har hänt och huruvida han är skyldig eller inte.

– Det är viktigt att säga att vi inte har hela förloppet klart för oss – i det här läget är det bara åklagaren som har det. Det måste ha framkommit uppgifter under förundersökningen som gör att åklagaren menar att det är tillräckligt för att väcka åtal och som gör att man förväntar sig en fällande dom, säger Martinsson.

ASAP Rocky och amerikanska tidningsrubriker. Foto: TT

Haft möte med kongressen

Ambassadören Karin Olofsdotter har precis haft möte med medlemmar av kongressen som engagerat sig för den amerikanske rapparen – och som inte riktigt förstår det svenska rättssystemet.

– De har svårt att förstå att man kan hållas häktad i Sverige utan att ha möjlighet att släppas fri mot borgen, säger hon.

Olofsdotter säger till TT att hon inte tror att uppmärksamheten kring Asap Rocky påverkar Sverigebilden negativt annat än på kort sikt.

– Det tar väldigt lång tid att ändra bilden av ett land och det finns en väldigt positiv bild av Sverige i USA. Det ska ganska mycket till för att ändra en positiv bild.

Dessutom, menar hon att inte alla i USA är kritiska till Sveriges hantering av rapparen.

– I flödena finns det dem som kommer ut till vårt försvar och säger ”men det här är ju ändå Sverige och att de har ett rättssäkert system”. Och vad gäller internationell rankning så är vi ju ett av de mest rättssäkra länderna i världen, tillsammans med Norge, Finland och Danmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet