Foto: SVT

Justitieutskottet: Andra länder har inget i vår lagstiftning att göra

Uppdaterad
Publicerad

Artisten ASAP Rockys tid i svenskt häkte har uppmärksammats på högsta politiska nivå. Att andra länder försöker påverka det svenska rättsväsendet är olyckligt, förklarar Fredrik Lundh Sammeli (S), justitieutskottets ordförande.

Både representanter från Vita huset och den tidigare amerikanska ambassadören har kommenterat fallet med ASAP Rocky. Rapparen har suttit häktad sedan den 5 juli, misstänkt för misshandel i centrala Stockholm.

– Den svenska modellen är tydlig. Politiker ska inte kommentera enskilda fall och andra länder har definitivt inget i vår lagstiftning att göra, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), justitieutskottets ordförande, i SVT:s Morgonstudion.

ASAP Rocky

Den amerikanska artistens fall har samtidigt väckt liv i frågan om de långa häktestiderna i Sverige.

”Restriktioner är nödvändiga”

En person som är misstänkt för ett allvarligt brott i Sverige kan i praktiken sitta häktad hur länge som helst, utan någon bortre gräns, något som mött kritik från både Europarådet och FN:s tortyrkommitté.

– Häktning och restriktioner är nödvändiga för att kunna utreda allvarliga brott. Möjligheten till kraftfulla tvångsåtgärder som en del av rättsprocessen är viktig, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Regeringen har nyligen utrett ett förslag till hur restriktionerna ska ses över, främst för unga personer.

Hör justitieutskottets ordförande om Asap Rocky och kritiken mot det svenska häktningsförfarandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet