Carl-Uno Sjöblom utanför Sveriges Radio. Bild från 1995. Foto: Owe Sjöblom/TT

Carl-Uno Sjöblom har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Radio- och teveprofilen Carl-Uno Sjöblom är död, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Sjöblom anställdes vid Sveriges Radios underhållningsavdelning 1959, och var under sin mångåriga karriär bland annat programledare för radio- och tv-program som ”Svensktoppen”, ”Mosebacke Monarki” och ”Notknäckarna”.

I en intervju med Aftonbladet inför 90-årsdagen berättade Carl-Uno Sjöblom om hur tekniken bakom programmen såg ut i tv:s barndom.

– Det är så annorlunda i dag och det finns en helt annan teknik. När vi exempelvis gjorde ”Mosebacke monarki” 1968 så fick vi göra lustigheterna mer mekaniska, det fanns ju inga elektroniska effekter då. Det var mer av ett hantverk eftersom vi fick göra allt från ax till limpa. För en gamling som jag är det lite svårt att tycka att det här nya är bra. Men det går inte att jämföra, sade han till tidningen.

Carl-Uno Sjöblom, som skulle ha fyllt 92 i september, gick stillsamt bort vid 23-tiden under måndagen, bekräftar familjen för radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.