Patientförbundets kritik mot godisreglerna: Pekas ut som annorlunda

Uppdaterad
Publicerad

Personer med särskilda hälsoskäl undantas Filmstadens nya regler mot medtaget snacks.

Men Svenska Celiakiförbundet, vars medlemmar behöver undvika gluten, är ändå kritiska mot förbudet.

– Du blir utpekad som den som är lite annorlunda, säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på förbundet.

Personer med allergier och andra hälsoskäl får ta med sig eget godis och snacks på bio även i fortsättningen.

– Givetvis kan man prata med biografens medarbetare och då är det självklart okej att ta med eget, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden.

Men biografkedjans regler kan ändå komma att försvåra biobesöken för personer med celiaki och som är intoleranta mot gluten, säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet.

– Tidigare kunde man mötas upp och köpa godis och snacks i förväg. Nu får bara den som celiaki köpa sitt snacks i förväg. Man hängs ut som annorlunda, det vill man inte.

– Att vara ensam om att ha med egen matlåta eller liknande blir en form av stigmatisering.

Saknas information

I dagsläget är det dessutom svårt att hitta information om Filmstadens egna kiosksortiment, tycker Linus Engqvist Richert.

– På hemsidan står det vilka produkter som finns, men inte vad de innheåller. I deras varma sortiment innehåller allt gluten. Många tycker inte om att fråga direkt i kassan, man blir lite uthängd.

”Är redan begränsade”

Sofia Knáz på Astma- och allergiförbundet tycker att det är bra att Filmstaden gör undantag för de som behöver det. Men hon håller med Celiakiförbundet om att personer med kostbegränsningar riskerar att hamna i en negativ särställning.

– Den risken finns och det är aldrig roligt. Många som lever med det här i vardagen är redan begränsade att gå på café och restaurang. Man är van vid att ligga två steg före hela tiden.

Celiaki

Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som drabbar tunntarmen hos runt 2% av alla svenskar där en inflammation bildas när proteinet gluten når tunntarmen. Celiaki är besläktad med andra autoimmuna sjukdomar som exempelvis Diabetes typ 1, som drabbar bukspottskörteln och Hashimotos tyreodit, som drabbar sköldkörteln. Det är därför inte ovanligt att personer med celiaki även har eller utvecklar en annan autoimmun sjukdom.

Källa: Svenska Celiakiförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.