Filmstaden om reaktionerna: ”Vi kommer inte visitera människor”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget mera medhavt godis i Filmstadens salonger. Biografkedjan förbjuder nu besökare från att ta med eget tilltugg. Något som väckt omfattande kritik på sociala medier. Nu klargör företaget hur förbudet ska tillämpas.

– Det handlar om ett förtydligande, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden.

För en vecka sedan fattades beslutet. Alla former av snacks och dryck ska inhandlas direkt av personalen på biografen och medhavt tilltugg förbjuds.

Nu har dock frågan från allmänheten väckts om hur det förbudet ska fungera i praktiken.

”Vi som vill ha med oss ett alternativ till godis, chips och popcorn ska vi bli visiterade?”, skriver en Facebook-användare.

Enligt Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, kommer man inte gå så långt som kroppslig muddring.

– Vi kommer inte visitera människor, säger hon till Kulturnyheterna.

Eklund menar att det mest kommer handla om att informera och uppmana besökarna om att inte ta med sig eget godis, även om man som besökare skulle göra det upprepade gånger. Och att man inte kommer ägna sig åt att förstärka det genom att konfiskera tilltugget eller avvisa besökare.

– Det ska ju ändå vara ett trevligt biobesök, så det är inte meningen att det ska vara ett sådant bemötande, säger hon.

Väckt omfattande kritik

Filmstadens nedslag på praliner har kort efter tillkännagivandet kritiserats i sociala medier. Det handlar till stor del om kedjans prissättning och att biljetterna redan är ”uppåt väggarna dyra”, och många undrar hur det kommer påverka familjer som har det dåligt ekonomiskt ställt.

En användare på facebook skriver att:

“Detta slår emot de barnfamiljer som redan i dagsläget har svårt att ha råd att gå på bio. Att betala dyrt snacks på det redan relativt dyra biljettpriset känns inte som en bra idé.”

Hur ser du på den här kommentaren?

– Vi försöker se till att det ska vara en bra bredd på det utbudet vi har, även vad gäller pris. Så om man tar barnfamiljer till exempel så finns det en särskild meny som är framtagen för barnen. Då får man rabatt vid köp av flera menyer, säger Helena Eklund.

Ingen oro bland medarbetarna

Trots kritiken känner medarbetarna på Filmstaden ingen oro för ilskna kunder och enligt Mika Romanus, förbundsdirektör på fackförbundet Scen och film, är beslutet genomtänkt.

– Våra medlemmar har varit med och samverkat med arbetsgivaren och det har tagits fram en riskanalys för vad det här kan innebära, säger hon.

Undantag för allergiker

Helena Eklund berättar att undantag för godisförbudet kan göras. Om man exempelvis är allergiker eller av andra skäl inte kan äta det som finns i utbudet får man ta med sitt egna snask.

– Vi anstränger oss verkligen för att kunna möta alla behov. Men givetvis kan man prata med biografens medarbetare och då är det självklart okej att ta med eget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.