I klippet kan du höra vad som väntar det återstartade bioschemat. Foto: John Kassman, 20th century studios

Trångt i bioschemat när restriktionerna släpper

Uppdaterad
Publicerad

Idag hävdes de flesta coronarestriktionerna och för kulturlivet innebär beskedet en stor lättnad. Men för landets biografer kan det nu bli trångt när alla filmer ska ut samtidigt.

Samtidigt som merparten av landets coronarestriktioner slopas planeras en mängd stora filmsläpp. Det här leder i sin tur till att det redan blivit trångt i bioprogrammet, det menar Peter Fornstam som är ordförande för Sveriges biografägareförbund.

– Precis nu fick vi beskedet att Jag är Zlatan som skulle gått upp 14 januari  kommer nu den 18 mars. Den här biografen som vi står på har fyra premiärer bara nu på fredag, säger han.

Smala filmer lidande

Men frågan är vilka följder det enorma utbudet kommer att ge. Enligt Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin är det de smalare filmerna som blir lidande. När många stora titlar ska segla upp på biodukarna trängs de filmerna, som redan innan pandemin hade svårt att locka till sig publik, åt sidan.

– En normal film kanske visas på 30 dukar, medan större filmer som exempelvis Bond visas på 300. Och då trycks de mindre filmerna ut i marginalen.

Enligt Peter Fornstam är de större filmerna nödvändiga för biografernas lönsamhet. Han konstaterar att utan de riktigt stora premiärerna kan man heller inte ha de mindre.

– Den debatten har vi alltid, det är ett ekosystem och vi är alla beroende av varandra, säger Peter Fornstam.

I klippet ovan: Hör glädjereaktionen av att gå på bio utan restriktioner och vad det tätt packade bioschemat får för konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.