Joppe Pihlgren välkomnar beskedet och ser till en ljus framtid för kultursverige. Foto: TT

Kultursverige om restriktionsbeskedet: “Enorm lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemirestriktionerna slopas nu på onsdag, bekräftar regeringen. Något som får landets kulturarbetare att andas ut i lättnad.

Restriktionerna avvecklas från och med 9 februari. De nyheterna kunde statsminister Magdalena Andersson (S) förmedla på en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten. 

Det innebär att publiktaket för offentliga tillställningar och kulturevenemang tas bort samt möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis. Något som Mikael Brännvall, vd för svensk scenkonst, välkomnar.

– Det är så skönt och en otrolig lättnad att vi inom scenkonsten kan gå tillbaka till ägna oss åt vår huvuduppgift, nämligen att producera föreställningar, säger Brännvall.

Första steget: Få tillbaka publik och frilansare

De första steget nu menar Mikael Brännvall är att sakta men säkert veva igång produktionen igen, samtidigt poängterar han att krisen inte är över.

– Vissa har kunnat bedriva verksamheten med reducerad publik. Men många har varit tvungna att vara helt nedstängda och för dem kommer det ta tid att komma på fötterna igen och att få tillbaka publiken.

Under pandemin har många frilansande kulturarbetare fått lämna branschen på grund av den minskade inkomsten. Att få tillbaka dem till scenen menar Brännvall är en stor utmaning som väntar svensk scenkonst.

”Vi måste bygga upp det som är trasigt”

Beskedet om att merparten av restriktionerna slopas 9 februari välkomnas av kultursverige, men det är inte första gången som pandemirestriktionerna lättar. Joppe Pihlgren, som är vd för Svensk live, är trots det positiv till dagens besked från statsministern och menar att framtiden ser ljus ut.

Förra gången kom beskedet om att restriktionerna införs igen med kort varsel, kommer ni våga satsa fullt ut nu?

– Vi måste satsa fullt ut, och kulturstöden som har utaviserats måste förvaltas rätt. Vi som organisation måste nu bygga upp det som varit trasigt under de här åren. Och nu finns det ju ett perspektiv framåt nu som inte riktigt funnits tidigare, säger Pihlgren.

Kommer ni vara förberedda på ett annat sätt om restriktionerna skulle införas igen?

Nej men det går inte, det bästa sättet för oss att komma tillbaka nu är att se till att sätta upp föreställningar och se till att publiken kommer. Ju snabbare desto bättre, säger Joppe Pihlgren.

”Ett historiskt datum”

Även museibranschen har drabbats hårt av pandemin. Under 2021 var besöken nästan hälften så många som före pandemin, 2019. Nu när restriktionerna slopas hoppas branchorganisationen Sveriges museer på att besökarna ska våga sig tillbaka, det meddelar Maria B Olofsson, tillförordnad generalsekreterare.

–Museerna har ju som tur är till stor del kunnat ha öppet, så nu handlar det ju bara om att publiken ska våga komma tillbaka. Och det tror vi att den kommer göra i och med det här beskedet, säger hon.

Även själva datumet, 9 februari, menar Sveriges museer blir historiskt.

– Det blir ju dagen då samhället åter öppnade. Så det kommer vi att samla in och dokumentera för framtiden, säger Olofsson.

I klippet kan du se arrangörernas reaktioner till beskedet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.