Fler tar avstånd från Woody Allen. Natalie Portman, Rebecca Hall och Timothée Chalamet har alla spelat i hans filmer. Foto: AFP/AP/TT

Timothée Chalamet donerar lön för Woody Allen-film till Time's up

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Timothée Chalamet, just nu aktuell i filmen Call me by your name, kommer att skänka bort lönen han fick för sin roll i den kommande Woody Allen-filmen Rainy day in New York.

Woody Allen är en kontroversiell samarbetspartner för skådespelare. Regissörens dotter Dylan Farrow har sedan tidigt 90-tal anklagat honom för att ha förgripit sig på henne som barn, något regissören förnekat och aldrig dömts för.

Men sedan #metoo-rörelsen startade har skådespelare som valt att arbeta för regissören blivit ifrågasatta i högre grad än tidigare. Greta Gerwig, skådespelare och regissören bakom hyllade Lady bird sade i dagarna att hon inte kommer arbeta med Allen igen efter att upprepade gånger ha fått frågan om hur hon ser på anklagelserna mot honom.

Skänker sin lön

I måndags gick skådespelaren Timothée Chalamet, som spelar huvudrollen i Call me by your name, ut på Instagram och berättade att han ska skänka den lön han fick för sin roll i den kommande Woody Allen-filmen Rainy day in New York till Time's up, New Yorks hbtq-center och Rainn (en organisation som jobbar mot sexuellt våld).

”Jag har tillfrågats i flera intervjuer om mitt beslut att göra en film med Woody Allen förra sommaren. Jag kan inte svara på frågan direkt, av kontraktsskäl, men jag kan skänka hela min lön”, skriver han.

Rebecca Hall, som spelar i samma film gjorde samma sak för några dagar sedan:

”Efter att ha läst om Dylan Farrows uttalanden, nya och gamla, förstår jag – inte bara hur komplicerat detta är – utan även att mina handlingar gjort att en kvinna känt sig tystad och avfärdad”, skrev Hall, som hade sin genombrottsroll i Woody Allens Vicky Christina Barcelona.

Natalie Portman tror på Farrow

I ett samtal med Oprah Winfrey i tv-kanalen CBS i helgen tog även Natalie Portman, som spelade i Woody Allens Alla säger jag älskar dig, avstånd.

– Jag tror dig, Dylan Farrow, sade hon.

Kate Winslet, som spelar i Woody Allens senaste film Wonder wheel har kritiserats både av Dylan Farrow och på sociala medier för att hon hyllat regissören. Även motspelaren Justin Timberlake, som bar en Time's up-nål på Golden Globe-galan, har anklagats för dubbelmoral i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.