Pernille Vermund är partiledare för det danska partiet Nye Borgerlige som ville annonsera med Muhammed-teckningar från Charlie Hebdo i danska tidningar.

Charlie Hebdo stoppar danskt parti från att visa satirteckningar

Uppdaterad
Publicerad

Det danska partiet Nye Borgerlige ville annonsera med hjälp av Muhammed-teckningar från den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Men Charlie Hebdo vill inte låta partiet visa bilderna.

Journalister på den danska tidningen Berlingske hann bli oroliga när det förra veckan stod klart att chefredaktören hade gått med på att låta det högernationalistiska partiet Nye Borgerlige annonsera i tidningen med Muhammed-teckningar från den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Det rapporterar Politiken.

I den danska branschtidningen Journalisten lyfter en medarbetare på Berlingske att många på tidningen känt sig otrygga efter beskedet att teckningarna skulle hamna i tryck.

Flera andra danska tidningar, som Weekendavisen och B.T., har också sagt att man godkänner annonserna, medan andra, till exempel Jyllands-Posten och Ekstra Bladet, har sagt nej.

Charlie Hebdo säger nej

Men nu meddelar Charlie Hebdo i en intervju med Ekstra Bladet att de inte kommer att låta Nye Borgerlige annonsera med deras bilder.

”Charlie Hebdo har inte slutit något avtal med detta politiska parti, som de inte delar några som helst åsikter med”, säger Charlie Hebdos pr-byrå till Ekstra Bladet.

Nye Borgerliges presschef svarar i en kommentar att ”det är Charlie Hebdos teckningar, och de får göra vad de vill med dem”.

Mordet på Samuel Paty

För fem år sedan utsattes satirtidningen Charlie Hebdos redaktion för ett terrordåd där tolv människor, varav flera satirtecknare, dog.

Nyligen hamnade tidningen åter i världens blickfång i samband med att den franske läraren Samuel Paty mördades. Motivet bakom mordet har kopplats samman med att läraren mottog dödshot efter att ha visat Charlie Hebdos karikatyrer av profeten Muhammed under en lektion – enligt Politiken samma bilder som Nye Borgerlige ville använda i sina annonser.

Partiet Nye Borgerlige är ett nationalistiskt och konservativt parti som bildades 2015 av Pernille Vermund och Peter Seier Christensen. Efter den danska valet 2019 nådde partiet 4 mandat i folketinget, motsvarande 2,4 procent av rösterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer