Belarus nationalscen Janka Kupala i Minsk. Foto: TT

Chefen för Belarus nationalscen har fått sparken

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för nationalscenen i Minsk har sparkats av Belarus regering. Detta efter att ha uttalat stöd för protesterna mot regimen, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

Under måndagen kom en representant från kulturministeriet till nationalscenen Janka Kupala för att meddela att teaterchefen Pavel Latusjko fått sparken.

Pavel Latusjko, som under några år var Lukasjenko-regimens kulturminister, deltog i söndagens stora protestmarsch då hundratusentals demonstranter tågade genom Minsk. Vid demonstrationen uttalade han sig i medier och sa att det kommer att krävas djupgående förändringar i Belarus.

Massuppsägning i protest

Många människor samlades utanför teatern efter måndagens besked att Latusjko sparkats, och teaterchefen höll själv ett tal till folkmassan som möttes av applåder. Pavel Latusjko deklarerade att ”varje medborgare i landet nu måste ta ställning till det som händer” och talade om Janka Kupala-teaterns viktiga roll i det belarusiska kulturlivet.

Efter beskedet om Latusjkos uppsägning har ett 50-tal av teaterns medarbetare valt att sluta för att visa solidaritet med teaterchefen.

Se och medarbetarnas protest klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.