Dokumentär-chefen om De Rättslösa: ”Det är ingen hämndfilm mot män”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Svelands och Cissi Wallins dokumentärfilm De rättslösa har diskuterats i medier redan innan den hade premiär på SVT Play. Axel Arnö, chef på SVT Dokumentär, försvarar beslutet att köpa in filmen.

– Alla tror att det är något slags hämndfilm mot män, men det är det inte alls, säger han i Morgonstudion.

Dokumentärfilmen De rättslösa föddes ur en vrede över att sexbrottsanklagade män fick komma till tals i SVT. De profilerade feministerna Maria Sveland och Cissi Wallin ville att kvinnor också skulle få höras, och drog igång en insamling. I september stod det klart att SVT valde att köpa in filmen.

Beslutet att köpa in filmen har ifrågasatts, bland annat eftersom SVT år 2018 beslutade att inte sända ett program som Cissi Wallin medverkade imed hänvisning till att hon var föremål för en förtalsutredning. Wallin är även i dag föremål för ännu en förtalsutredning, men trots det har SVT:s dokumentäravdelning valt visa filmen.

– Jag har gjort bedömningen att det inte spelar någon roll för den här filmen, eftersom det inte är relevant för den berättelse som filmen visar, säger Axel Arnö, chef på SVT Dokumentär, och fortsätter:

– Alla tror att det är något slags hämndfilm mot män, men det är det inte alls. Den ger ytterligare ett perspektiv i debatten om metoo.

Kortningar

Axel Arnö har tillsammans med Cissi Wallin och Maria Sveland gjort ändringar och kortningar i filmen innan den lagts ut på SVT Play.

– Vi måste se till att den inte blir anmäld av någon och att den inte pekar ut någon. Vi har vägt varenda ord på guldvåg, säger Axel Arnö.

De rättslösa finns att se på SVT Play och sänds i SVT2 den 28 oktober kl. 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer