Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefredaktören om de dömda journalisterna: ”Skadar pressfriheten”

Chefredaktören om de dömda journalisterna: ”Skadar pressfriheten”

Uppdaterad
Publicerad

Två finländska journalister döms för röjande av statshemlighet med anledning av en artikel om landets militära underrättelseverksamhet.

Texten skrevs bland annat med hjälp av läckta hemligstämplade dokument.

De dömda journalisterna använde sig av sekretessbelagda dokument i sitt arbete med en artikel om underrättelseverksamheten Signalunderrättelsecentret. Dokumenten innehöll bland annat hemlig information om centrets verksamhet, uppgifter, organisation, kapacitet och anskaffningar, skriver Svenska Yle.

I december 2017 publicerades reportaget i tidningen Helsingin Sanomat.  I den publicerade texten fanns enligt åklagaren uppgifter som borde ha hållits hemliga för att skydda Finlands yttre säkerhet.

Funderar på att överklaga

Helsingin Sanomats nuvarande tillförordnade ansvarig utgivare och chefredaktör Antero Mukka säger till SVT att de inte publicerade hemligstämplat material i artikeln. Han ser allvarligt på domen och funderar på att överklaga den. Samtidigt är han lättad över att tingsrätten inte gick på åklagarens linje. Åklagaren har hävdat att samtliga åtalade visste att artikeln innehöll information som hemligstämplats av nationella säkerhetsskäl. Hon yrkade på 1,5 års villkorligt fängelse för de tre åtalade.

– Processen i sig har skadat pressfriheten i Finland. Hot om att fängsla journalister är tillräckligt för att skapa en avskräckande effekt om att rapportera om nationell säkerhet och militära angelägenheter, säger Antero Mukka.

De två journalisternas chef friades medan de själva nu döms för röjande av statshemlighet. Journalisterna nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Kultur
Mer Nyheter