Elles chefredaktör Cia Jansson och KD:s partiledare Ebba Busch. Foto: TT / Ebba Buschs instagram

Chefredaktören: Var Elles beslut att porta Busch

Uppdaterad
Publicerad

Ellegalan drog tillbaka KD-ledaren Ebba Buschs inbjudan efter hennes uppmärksammade uttalande i Ekots lördagsintervju. Nu slår Elles chefredaktör Cia Jansson fast att beslutet togs av redaktionen.

”Det var Elles beslut och ingen annans” skriver hon i ett mejl till Dagens media.

Det var i Ekots lördagsintervju i förra veckan som Ebba Busch gjorde flera uppmärksammade uttalanden om de så kallade påskupploppen.

– Vi har alltså minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas nu är: varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare, sade KD-ledaren i intervjun.

Uttalandet har fått kritik från flera håll och i lördags meddelade Aller Media, som äger Elle, att man dragit tilllbaka Buschs inbjudan till modefesten Ellegalan samma kväll.

Elle: Var vårt beslut

I sociala medier har det därefter spekulerats i om det var medieprofilen Karin Kakan Hermansson, konfrencier för årets Ellegala, som krävt att KD-ledaren skulle portas.

Jennie Knutsson, kommunikationschef på Aller media, tillbakavisade uppgifterna. ”Beslutet fattades av Elles redaktion”, skrev hon till SVT under lördagen.

Nu går Elles chefredaktör Cia Jansson ut och tar på sig beslutet.

”Jag vill först och främst understryka att det var Elles beslut och ingen annans. Elles värderingar står för mångfald och mot våld och beslutet fattades efter det hårt kritiserade uttalandet från partiledaren förra helgen. Det var ingen konferencier som fattade beslutet eller påverkade beslutet, det är en medieanka”, skriver hon i ett mejl till Dagens media.

På frågan om hur Elle resonerade kring beslutet svarar hon: 

– Vi värnar yttrandefriheten, men vi vill också vara tydliga att vi är emot våld och det var mot den bakgrunden som beslutet fattades.

Ebba Busch har uttalat sig till TV4 om turerna kring galan.

– Jag hade gärna varit med på svenska Elle-galan. Nu blev det inte så, det får stå för Elle, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varför sköt man inte skarpt?” – hör Ebba Busch (KD) om upploppen under påskhelgen i Ekots lördagsintervju. Uttalandet har fått Morgan Johansson (S) att reagera. Foto: Pontus Lundahl/TT/Paul Wennerholm/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.