Samma dag som Elle-galan hölls la Ebba Busch (KD) upp en bild på sig själv i galaklänning, poserarandes utanför ryska ambassaden. Foto: Fredrik Sandberg / TT & Hampus Marcussen

Ebba Busch portades från Elle-galan

Uppdaterad
Publicerad

Ellegalan drog tillbaka KD-ledaren Ebba Buschs inbjudan efter hennes uppmärksammade uttalande i Ekots lördagsintervju, bekräftar Aller Media.

Andra deltagare ska ha hotat med att dra in sin medverkan, säger partiet själva.

Det var i Ekots lördagsintervju i förra veckan som Ebba Busch gjorde flera uppmärksammade uttalanden om de så kallade påskupploppen.

– Vi har alltså minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas nu är: varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare, sade KD-ledaren i intervjun.

Uttalandet möttes av kritik från flera håll och SVT erfar att Ellegalan efter det beslutade att dra tilllbaka Buschs inbjudan till modefesten. Något som senare bekräftades av Aller Media.

”Det stämmer att Ebba Busch inbjudan drogs tillbaka. Beslutet fattades av Elles redaktion. Elles värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner. Uttalandet som har gjorts från KD-ledaren under den senaste tiden är motsatsen till dessa värderingar och inget vi ville skulle ta fokus från galan”, skriver Jennie Knutsson, kommunikationschef.

Joel Apelthun, KD-ledarens pressekreterare, kommenterar i DN:

”Det handlade om turbulensen efter Ebbas medverkan i lördagsintervjun om jag förstått det hela rätt. Och att vissa andra deltagare hotat med att dra in sin medverkan”, skriver han.

SVT har varit i kontakt med Kristdemokraterna som hänvisar till artikeln i DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.