Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch (KD) och Märta Stenevi (MP). Foto: SVT

Ebba Busch (KD) svarar på kritiken efter Ekots lördagsintervju

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch (KD) frågar sig varför polisen inte sköt skarpt i samband med upploppen i Ekots lördagsintervju. Uttalandet har mötts av skarp kritik – i fredagens Aktuellt förklarade partiledaren sig.

– Jag har lyft den här frågan för att visa på det orimliga när polisen tvingades på reträtt – inte våldsverkarna, säger Ebba Busch.

Kristdemokraternas partiledare gav sig in i debatten kring polisens agerande.

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? säger Ebba Busch i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Uttalandet fick bland annat inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) att reagera kraftigt.

”Är hon inte riktigt klok?” skrev han i en kommentar till Ekot.

Ebba Busch: Våldsverkare bestämde

Men Ebba Busch anser sig ha blivit feltolkad.

– Vi har en situation där över hundra poliser är skadade, där laglydiga boende i de här bostadsområdena har sett resultatet av en polis som tyvärr tvingades på reträtt och där våldsverkare i stället bestämde, säger hon i Aktuellt.

Hon håller fast vid att hennes grundfråga är berättigad.

– Vi vet delvis svaret eftersom flera poliser har kunnat vittna om situationer där det hade varit motiverat att skjuta skarpt, men man valde att avstå för att man exempelvis såg en barnvagn i blickfånget. Vilka verktyg hade då behövts för att återta makten?

Vill se utredning

Märta Stenevi (MP) stämmer in i kritiken mot KD-ledaren.

– Det är skamligt att Ebba Busch uttrycker sig på det här sättet. Jag tycker hon är skyldig polisen en ursäkt, säger hon.

– Vi har modiga, kloka poliser som har stått längst fram i detta och få ta avgöranden i den kaotiska situationen för att lugna situationen. Att Ebba Busch går ut och kritiserar detta och försöker antyda att de i stället skulle skjutit in i folkmassan hör verkligen inte hemma i en rättsstat.

Ebba Busch håller inte med.

– Jag är otroligt stolt över svensk polis, men det här är en viktig fråga som behöver ställas i den utredningen som polisen kommer att göra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet