Bilder från påskupploppet på Skånegården i Malmö den 16 april 2022. Foto: Johan Nilsson/TT

Ny dom efter påskupploppen 2022 i Malmö – tre döms för grovt blåljussabotage

Uppdaterad
Publicerad

Domarna från påskupploppet för två år sedan fortsätter att rulla in. Under torsdagen dömdes tre unga män för grovt blåljussabotage av Malmö tingsrätt. Samtliga nekar till brott.

De tre männen som dömts för grovt blåljussabotage var mellan 18 till 22 år gamla när brotten begicks. En av dem döms till fem år och nio månader i fängelse, för grovt blåljussabotage vid tre tillfällen. Två av dem döms till fängelse i två år och tre månader. Alla förekommer flera gånger i polisens belastningsregister.

Nekar till anklagelserna

Tingsrätten konstaterar att männen bland annat kastat stenar mot polisen, sprutat innehåll från brandsläckare och matat bränder med bildäck. Detta har bevisats genom polisens egna inspelningar och klipp från sociala medier.

Våldsamma upplopp i Sverige

Männen nekar brott och menar att stenarna var riktade mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan.

I klippet nedan kan du se en sammanfattning av påskupploppen 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våren 2022 brände Rasmus Paludan koranen, vilket blev startskottet på flera dagar av våldsamheter och upplopp i flera svenska städer. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet