Sex män åtalas misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet under de så kallade påskupploppen i fjol. Foto: Polisens förundersökning

Träffade Rasmus Paludan med sten – sex män åtalas för upplopp i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Sex män i åldern 20–42 år åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband att den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände en koran vid Skånegården i utkanten av Malmö på påskafton i fjol. Paludan, partiledare för Stram Kurs, träffades av en sten på benet som började blöda.

– Jag såg inte vem som kastade stenen men det gjorde ont i höger benet som blödde väldigt mycket, säger Rasmus Paludan i ett förhör.

Enligt åtalet har minst fyra polismän också träffats av stenar.

Händelerna inträffade i samband med att Paludan fått tillstånd att den 16 april ha en sammankomst där han planerade att bränna en koran. Polisen hade satt upp kravallstaket och utanför det samlades en större folksamling.

Flera försökte forcera avspärrningen och kasta sten, bangers och rökbomber mot polisen.

Flera åtal efter upploppen

Flera åtal har väckts för de så kallade påskupploppen vid Skånegården och i stadsdelen Rosengård förra året. Liknande händelser inträffade på flera platser i landet.

Nyligen dömdes exempelvis fyra ungdomar av hovrätten över Skåne och Blekinge för grovt blåljussabotage vid Skånegården. För två av dem blev påföljden sluten ungdomsvård.

Sedan tidigare har ett stort antal personer åtalats och dömts för inblandning i upploppen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilar och även en stadsbuss sattes i brand under upploppen. Foto: Johan Nilsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.