Flera bilar sattes i brand under upploppen på Rosengård i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Första notan efter upploppen i Malmö – 850 000 kronor för uppröjning

Uppdaterad
Publicerad

Gatukontoret i Malmö beräknar att skadegörelsen efter upploppen på Rosengård kommer att kosta ungefär 850 000 kronor. Då är kostnaden för att återuppbygga Rosengårdsskolan, skador på polisens egendom och den nedbrunna stadsbussen inte inräknade.

Bilar och papperskorgar sattes i brand, gatstenar togs loss och asfalt förstördes. Upploppen på Rosengård i Malmö under påskhelgen orsakade skadegörelse som beräknas kosta omkring 850 000 kronor för Malmö stad.

– Det avser fordonsflytt, all städning på platsen och återställning av asfalt. Men även skador på träd och lyktstolpar, säger Pernilla Linde, sektionschef på fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Våldsamma upplopp i Sverige

Andra kostnader inte med i beräkningarna

I beräkningarna finns inte återuppbyggnaden av Rosengårdsskolan med. Enligt grundskoleförvaltningen är de beräkningarna inte klara ännu.

Per Karlsson, affärsområdeschef på bussbolaget Nobina, har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att den stadsbuss som sattes i brand kostar mellan sju och åtta miljoner kronor. Även ett tiotal polisfordon förstördes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet