Dagen efter påskdagens upplopp och bränder vid Rosengårdsskolan i Malmö. Foto: Per Lärka/SVT

Skola och flera bilar brann på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Flera bränder anlades på Ramels väg på Rosengård i Malmö under påskdagskvällen och polisen möttes av stenkastning, något som tvingade polisen att ta till tårgas.

Polisen uppger att flera anmälningar upprättats för våldsamt upplopp, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – för vilket tre personer greps och senare anhölls – sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse i flera fall och grov mordbrand.

De tre personerna anhölls efter att ha tankat bensin i pet-flaskor på en mack i samband med nattens oroligheter i Malmö.

Grov mordbrand gäller Rosengårdsskolan som sattes i brand strax efter 00.30 natten till annandag påsk.

– Det var en ganska omfattande brand på Rosengårdsskolan och vi fick eskortera in räddningstjänsten så att de kunde släcka branden. Det är oklart hur mycket av skolan som är förstörd, säger Patric Fors, presstalesperson på polisregion Syd, vid 03.30 till TT.

Även flera personbilar sattes i brand. Åtta personer omhändertogs för störande av den allmänna ordningen.

Upprörd stämning

En stor folksamling som främst bestod av ungdomar befann sig i området och flera polispatruller var på plats för att försöka skingra folkmassorna som var i upprorsstämning.

– Flera personer har setts sätta fyr på bildäck, soptunnor och annan bråte och man har även dragit fram och stulit släp från en intilliggande bensinmack och tänt eld på, sade Patric Fors till TT vid 23-tiden.

Vid 02.50-tiden hade området kring Ramels väg lugnat ner sig men det var fortsatt oroligt i andra delar av Rosengård med flera småbränder.

– Räddningstjänsten har inte kunnat rycka ut på alla bränder i området på grund av säkerhetsläget och man har fått vänta med att släcka en del och lämnat andra småbränder, främst i bilar och containers, som inte bedömdes ha risk för spridning, säger Patric Fors.

Ingen skadad

Ingen har rapporterats skadad efter de kraftiga upploppen.

– Vad jag vet ska ingen ha skadats, varken poliser eller stenkastande ungdomar, och senare under måndagen kommer vi ha en klarare bild av hur många som är gripna och omhändertagna, säger Patric Fors.

Flera polispatruller stannade kvar i området över natten för att vara beredda på eventuellt ytterligare upplopp.

Enligt Rosengårdsskolans rektor Cecilia Larsson-Ståhl står nu ungefär 200 elever utan klassrum på tisdag morgon när skolan börjar igen efter lovet.

– Jag är nu på plats på skolan och försöker bilda mig en uppfattning om vad som har hänt, säger Cecilia Larsson-Ståhl , till SVT Nyheter Skåne vid 9-tiden på annandag påsk.

Bränner Koranen

Upploppen i flera städer i Sverige startade efter att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande ”valturné” i Sverige bränner islams heliga skrift Koranen.

De senaste dagarna har han besökt – eller annonserat att han planerar att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som har följts av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Minst 44 personer har gripits och cirka 17 poliser skadats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.