Polis griper en person som kört in en bil i avspärrningarna vid Skånegården i Malmö där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, höll en manifestation. Foto: Johan Nilsson

Flera misstänkta för upploppen i Malmö släppta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de som greps under påskens våldsamheter på Rosengård har släppts på fri fot. Enligt polisområdeschef Erik Jansåker deltog flera kriminella från området i upploppen.

Totalt har sju personer gripits under upploppen på Rosengård i Malmö i helgen. Senast under natten mot tisdag anhölls två personer efter att ha försökt köra på en polis i samband med att de utförde en fordonskontroll efter en brand på området.

Fem av de sju gripna har släppts på fri fot. Det gäller bland annat den person som greps misstänkt för mordförsök efter att ha kört in i ett kravallstaket och den 16-åring som greps misstänkt för våldsamt upplopp.

Våldsamma upplopp i Sverige

SVT Nyheter har under dagen sökt åklagare för att fråga varför de misstänkta släppts men inte lyckats få något svar.

Polisen har upprättat ett 30-tal anmälningar

Samtliga är fortfarande misstänkta för brott. Polisen har upprättat ungefär 30 anmälningar från händelserna. Det handlar bland annat om våldsamt upplopp, skadegörelse och blåljussabotage. Ett tiotal polisfordon har förstörts.

– Vi har ett gott bevisläge och prognosen ser god ut, säger Erik Jansåker, polisområdeschef, och syftar på det stora filmmaterial som polisen nu ska gå igenom för att kunna hitta skyldiga. Det handlar bland annat om de polisanställdas kroppskameror, de fasta övervakningskamerorna och de filmer som privatpersoner skickar in.

Polisen uppskattar att det handlar om mellan 200 till 300 personer som deltog i upploppen.

– Merparten av de som deltog är från området. Våra områdespoliser har känt igen kriminella på platsen, det handlar om grupperingar med 15-20-åringar. Sen finns det folk som dras med och hakar på. Men det fanns även äldre på plats som var väldigt aggressiva och hårdföra, säger Erik Jansåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet